Support http://amicus.ba with small donation

 
Utorak 26 Septembar 2023

Hardware

Hardware

BsOD zbog web kamere na Windows 7

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Blue screen of deathDanašnja komunikacija putem interneta, gotovo uvijek, podrazumijeva i video prijenos. Zbog toga su web kamere postale nezaobilazan komad hardware-a na računaru.

Windows 7 posjeduje veliku bazu driver-a za web kamere različitih proizvođača, mada, se javi problem za iole stariju web kameru.

Takav primjer je web kamera Logitech webcam 200 koju sam već pominjao u članku Kako instalirati Logitech webcam 200 kada je instalacija ne prepoznaje?

Pri instalaciji pomenute kamere na Windows 7 nema nikavih problema jer je originalne driver-e moguće 'skinuti' sa Logitech web stranice.

Međutim, problem nastaje onoga trenutka kada neka aplikacija pokuša da pristupi kameri. Tada se pojavi famozni BsOD (Blue screen Of Death - Plavi Ekran Smrti) sa ispisanom greškom vezanom za lvuvc.sys, nakon čega je potreban reset računara. To znači da kamera nije upotrebljiva na Windows 7.

Međutim, postoji rješenje. Kako riješiti pojavu BsOD pri korištenju web kamere Logitech webcam 200 na Windows 7?

Spajanje dva MojaTV STB-a

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

MojaTV
Jedan od mogućih načina praćenja IP televizije u Bosni i Hercegovini (ili samo u federaciji!) je MojaTV. Paket može sadržavati IP televiziju, DSL pristup internetu i telefonski priključak (geografski ili IP telefonski priključak).

Na slici lijevo je primjer povezivanja TV-a na STB (Set Top Box) i na WiFi router/modem. Svu pomenutu opremu (osim TV-a) obezbjeđuje operater.

Ako želite, možete unajmiti i dodatni STB tako da TV program možete pratiti na dva TV-a neovisno. U slučaju da premjestite drugi TV u drugu prostoriju (ili kuću) potreban vam je i duži kabala za povezivanje STB-a i modema. To znači da treba nabaviti komad UTP kabla dovoljne dužine te na oba kraja terminirati RJ45 konektore.

Kako terminitrati RJ45 konektore za povezivanje MojaTV set top box-a sa modemom?

Firmware update za NETGEAR WGR614v9 WiFi router

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

NETGEAR WGR614v9 WiFi routerNedavno sam iz arhive 'izvukao' svoj, nekoliko godina star, NETGEAR WiFi router koji me služio besprijekorno, pa sam odlučio da ga ponovo vratim u službu.

Budući da ga nisam koristio neko vrijeme, prvo sam provjerio da li postoji update za firmware router-a. I zaista, postojala je novija verzija te sam pristupio nadgradnji.

Nadgradnje firmware-a su vrlo bitne jer, pored novih opcija, donose sigurnosne popravke što je u današnje vrijeme prijeko potrebno.

Kako formatirati USB stick koji Windows-i ne prepoznaju?

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Format USB stickKako formatirati USB stick koji Windows-i ne prepoznaju?

Vjerovatno se mnogima desilo da Windows-i jednostavno ne prepoznaju USB stik koji je uključen u USB port.
Postoji veliki broj mogućih razloga za taj problem. Ovdje će biti riječi samo o tome kako taj USB stick formatirati, odnosno izbrisati sve podatke na njemu i omogućiti njegovu detekciju i ponovno korištenje.
Kako formatirati USB stick koji Windows-i ne prepoznaju?

Rooting HTC Wildfire S mobitela

Ocjene članaka: 4 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna

Rooting AndroidLjubitelji raznih gadget-a su uvijek oduševljeni kada dobiju novu "igračku"  - Android smartphone. Odmah slijede čitavi dani ekspermentisanja i ispitivanja opcija i onda se dođe do tačke kada neke stvari nije moguće probati ili uraditi jer mobitel nije root-an(!)

Šta to uopšte znači?

To znači da korisnik dobija apsolutno sva prava na svom mobitelu i postaje superuser.

Kako kreirati screenshot na SAMSUNG Galaxy Core 2?

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

SAMSUNG Galaxy Core 2
SAMSUNG Galaxy Core 2 je mobitel zavidnih performansi i karakteristika koje su iznad svog cjenovnog razreda. Budući da ima dovoljno interne memorije, na njega je moguće instalirati gomilu aplikacija za zabavu ili za ozbiljnije namjene.

U oba slučaja, ukaže se potreba za screenshot-om trenutnog prikaza na display-u Android mobitela.

Kako 'uslikati' prikaz na display-u SAMSUNG Galaxy Core 2 mobitela?

LEGO MINDSTORMS NXT

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

LEGO MINDSTORMSLEGO je vrlo dobro poznato ime u svijetu igračaka, ali je malo poznato da se bavi i robotizacijom.

LEGO je , za malo intuitivniju djecu ili za djetinjastije odrasle kreirao interface pod imenom LEGO MINDSTORMS NXT koji služi da, po unaprijed kreiranom programu i stanju priključenih senzora, upravlja malim motorima koji pogone konstrukciju kreiranu od LEGO segmenata, slika lijevo.

Šta je uopšte LEGO MINDSTORMS NXT?

Montaža i instalacija kontrolera KANTECH KT-300

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Kontrola pristupa putem kartica je sve popularnija zbog sve pristupaKontroler kt-300čnijih cijena ali i zbog svoje funkcionalnosti. Jedan od primjera kontrole pristupa je KANTECH KT-300 kontroler. Sistem kontrole omogućava registraciju radnog vremena i omogućavanje (ili onemogućavanje) pristupa u prostorije putem magnetnih i beskontaktnih kartica.

Registracija radnog vremena se svodi na bilježenje vremena provlačenja kartice kroz čitač kartica, kao i podataka o samoj kartici. Svaka kartica je u sistemu registrovana na jednog korisnika, tako da se registracijom provlačenja kartice na početku i na kraju radnog registruje radno vrijeme. Software winpass 64 omogućava i prikaz ličnih podataka i slike vlasnika kartice, na monitoru računara, u trenutku provlačenja kartice.
Određivanje pristupa se vrši kontrolom otvaranja vrata putem elektromagnetnih brava kojima upravlja kontroler. Na osnovu dodijeljenih prava pojedinim karticama, omogućen/onemogućen je prolaz na određena vrata.

Uputstvo za konfigurisanje routera D-Link DI-804HV

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Router D-Link DI-804HVRouter D-Link DI-804HV je vrlo praktičan broadband (širokopojasni) router sa ugrađenim firewall-om i VPN mogućnostima. Pogodan je za male firme ili za kućnu upotrebu, pogotovo ako ste malo napredniji korisnik pa želite dodatne opcije i mogućnosti. Posjeduje ugrađena i 4 LAN porta, pa u kućnoj mreži može biti gateway za internet, firewall i switch.

Da bi sve to funkcionisalo potrebno je izvršiti konfigurisanje router-a.

Kako omogućiti prijenos zvuka putem HDMI kabla?

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

HDMI muški konektorHDMI (High Definition Multimedia Interface) kabal predstavlja veliki napredak u odnosu na VGA ili DVI kabal, kada je u pitanju povezivanje računara sa monitorima ili TV prijemnicima, slika lijevo.

Glavna prednost se ogleda u tome što se putem HDMI kabla, prenosi video ali i audio signal, tako da nam ne treba dodatni kabal za zvuk.

U suštini, ako želimo gledati film pokrenut na laptopu ili PC računaru i koristiti TV kao monitor, dovoljno je da računar povežemo sa TV-om putem kabla za prijenos video signala (VGA, DVI, RCA-takozvani činč, HDMI) a da zvuk pratimo preko zvučnika računara. To malo kvari ugođaj jer slika i zvuk ne dolaze sa istog izvora - TV-a.

Zbog toga je potrebno, u slučaju povezivanja putem VGA ili DVI kabla spojiti još i dodatni audio kabal. Pored gomile napojnih, mrežnih, SCART, cinch i ostalih kablova, potreban nam je još i audio kabal i to dva za stereo zvuk!

Rješenje je korištenje HDMI kabla koji istovremeno prenosi video i audio signal i to superiornijeg kvaliteta nego u slučaju gore pomenutih kablova.

Međutim, pri povezivanju računara sa TV-om često nastane problem da je slika uredu ali da zvuk i dalje dolazi sa zvučnika računara.

Kako omogućiti i prijenos zvuka putem HDMI kabla?

Podešavanje WiFi mrežnih postavki na Android-u 2.3.5.

Ocjene članaka: 4 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna

Android WiFiDanašnji smartphone-i se, iako su u suštini telefoni, sve više koriste za pristup internetu putem raznih EDGE, HSDPA, 3G, 3G mreža što korisnik GSM operateru plaća putem sljedećeg računa ili direktno umanjenjem iznosa kredita.

Zbog toga je WiFi - bežični pristup internetu sve popularniji, budući da sve veći broj restorana, svojim gostima, nudi besplatan pristup svojoj WiFi mreži a time i izlaz na internet. Pored toga, mnogi gradovi imaju besplatne WiFi tačke ili čak ulice sa besplatnim pristupom internetu.

Ključna riječ u svemu tome je - besplatno :).

Pored tih javnih WiFi mreža koje su, usput rečeno, nesigurne i nije preporučljivo koristiti ih za pristup stranicama na koje se vrši logiranje (posebno elektronsko bankarstvo), često naiđemo na bežičnu mrežu na poslu ili kod prijatelja. Zbog sigurnosti, pri konfigurisanju wireless router-a isključujem DHCP i klijentima određujem fiksne IP adrese. Da bi se neki WiFi uređaj konektovao na takav access point i imao izlaz na internet, mora imati podešenu odgovarajuću IP adresu.

Kako na Android 2.3.5. uređaju podesiti fiksnu IP adresu, odnosno sve mrežne postavke?

Amicus copyright 2023