Support http://amicus.ba with small donation

 
Utorak 26 Septembar 2023

Joomla

Instalacija Joomla! 3.x

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Joomla 3.9.
Joomla! je jedan od najpopularnijih CMS sistema. Odlikuje je velika mogućnost podešavanja i prilagođavanja.

Međutim, najveća prednost je ogroman broj plugin-ova, koji obavljaju određenu funkciju bilo da ta već postoji u jezgri Joomla ili neku novu.

Budući da je Joomla CMS besplatan software, to je i većina tih dodataka besplatna.

Trenutna verzija je 3.9.12. (20. X 2019.)

Prazna index stranica nakon update-a na Joomla 3.8.8.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Modul za ljepši dan    Joomla modul mod_random_image služi za prikaz proizvoljne slike pri svakom refreširanju stranice. Stvara ugodniju atmosferu i zato ga koristim godinama.

Međutim, nakon update-a na Joomal 3.8.8. ne samo da mi nije bio prikazan ovaj module, nego ništa na početnoj stranici.

Nakon puno sati traženja problema utvrdio sam da je problem u modulu Random image.

Google CAPTCHA verzija 2

Ocjene članaka: 3 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Istekla captchaSprječavanje masovnih registracija na web stranicu, automatskih popunjavanja formulara ili automatskih downloada koji 'proždiru' bandwidth vrši se pomoću CAPTCHA sistema.

CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart") predstavlja određeni test koji treba da detektuje da li je nekom servisu pristupi web robot ili čovjek (human).

Animated favicon (animirana ikonica) na Joomla web stranici

Ocjene članaka: 4 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna

Animated faviconJoš dok sam svoju web stranicu radio ručno kao statične PHP stranice, dopala mi se ideja da stranica ima svoju vlastitu ikonicu tj. moju po želji.

Statični favicon po želji

Da bi web stranica imala ikonicu po vašoj želji, dovoljno je da na root web servera postavite ikonicu dimenzija 16x16 piksela sa imenom favicon.ico (zamijenite postojeću ako postoji) i vaša web stranica će imati novu ikonicu na toolbaru i na tabovima web browser-a. Ako ne proradi iz prve, probajte pobrisati history browser-a pa onda refreširati stranicu.

Isti takav princip 'pali' i u slučaju Joomla CMS (Content Management System) ali ikonicu favicon.ico treba iskopirati u direktorij prijedloška (template) koji koristite.

Međutim, to je prikaz statične ikonice.

jDownloads komponenta za administriranje download-a

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

jDownloads logo
Jedan od najbitinijih karakteristika web stranica je mogućnost razmjene dokumenata. Ako u dobro koncipiran članak dodate i dokumente kao priloge, onda čitalac ima sve što mu treba za dobro razumijevanje i ali i za rješavanje problema zbog koga je i počeo čitanje članka.

jDownloads je Joomla 2.5 komponenta koja u Joomla članke dodaje taj začin - mogućnost ubacivanja dokumenata za download i to na vrlo intuitivan, pregledan i praktičan način.

JDownloads omogućava kreiranje kategorija download-a u koje smještamo dokumente po pripadnosti i dodjeljujemo prava pristupa pojedinim kategorijama kao što je mogućnost pristupa neregistrovanim, registrovanim ili specijalnim korisnicima. Kreiranjem kategorija i download-a formiramo Download zonu u kojoj posjetioci mogu pronaći, download-ovati i pretraživati sve dokumente koje smo dodali u neki od download-a bez obzira dali smo ih dodali u neki članak ili ne. Za punu funkcionalnost je potrebno instalirati tri stvari: jDownloads komponentu, Content plugin (dodataka u sadržaje) i Dugme za dodavanje download-a u članke.

Kako povećati dužinu pojma traženja u Joomla?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Jedna od rijetkih iritantnih stvari u Jomla! 2.5. je maksimalno dozvoljena dužina od 20 znakova za upis pojma u polju za traženje.

Znači, kada u polje Traži (search...) upišete svoj tekst pretrage, Joomla ga skrati na 20 znakova.

Da biste to ispravili, morate posegnuti u Joomla PHP file-ove.

Napomena: Ispravka Joomla core file-ova može biti delikatan posao. Prije bilo kakve izmjene, napravite kopiju file-a koji mijenjate i imenu kopije dodajte npr. prefix (original).

Osim toga, ispravka core file-ova ima svoju lošu stranu - nakon update-a gubite te izmjene pa ih morate ponovo napraviti. Zato, dobro bi bilo, u nekom TXT dokumentu upisati sve napravljene izmjene, tako da ih možete ponoviti nakon update-a. 

Prijevod na Bosanski za jDownloads komponentu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

jDownloads komponenta za ažuriranje i organizovanje download-a je jedna od must have komponenti na web stranici.

Samu instalaciju, podešavanje i funkcionisanje komponente sam objasnio u članku jDownloads komponenta za administriranje download-a, a ovdje će biti riječi o njenom prijevodu na Bosanski jezik. jDownloads ima jako puno opcija, opisa, komentara i slično, tako da onome ko slabo poznaje Engleski jezik može biti vrlo zbunjujuća komponenta.

Isto tako, ako na web stranici nudite sadržaje na Bosanskom jeziku, potrebno je da sav prikaz bude konzistentan, odnosno na Bosansko, pa tako i download-i (preuzimanja dokumenata).

Brute Force Stop Joomla! plugin - blokiranje pokušaja neovlaštenog logiranja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Brute force stop    Briga za sigurnost web stranice nikada nije bila naodmet, pogotovo u današnje vrijeme kada je nanošenje štete drugima postalo imperativ umjesto sramote.

Zbog toga je vrlo važno koristiti sve dostupne metode zaštite podataka. Jedan od tih metoda je ograničavanje pristupa pomoću korisničkog imena (username) i šifre (password).

Posjetioci web stranice se registruju sa korisničkim imenom i šifrom po želji, dok im administrator web stranice dodjeljuje određena prava pristupa. Nakon registracije, pomoću forme za logiranje se mogu prijaviti na web stranicu i time ostvariti pristup raznim zaštićenim sadržajima.

Problem sa ovakvim sistemom je što je web stranica javno dostupna svima, pa tako i forma za logiranje. Zlonamjerni posjetioci mogu pokušati otkriti podatke za logiranje nekog od registrovanih posjetilaca i tako neovlašteno pristupiti web stranici. Klasični i vrlo jednostavan način za to je metod pogađanja ili Brute force (Sirova sila).

Standardni posjetilac i nema velika prava kada je u pitanju uređivanje sadržaja web stranice, pogotovo kada je riječ o administraciji. Zbog toga je cilj ovih napada, uglavnom, nalog koji ima administratorska prava na web stranici.

Kako se zaštiti od ovakvih napada na Joomla! web stranicu?

Kako ukloniti menu sa AllVideos player-a na Joomla web stranici?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

AllVideos LogoAllVideos je Joomla plugin koji omogućava ugradnju i reprodukciju videa u članaku.

Podržava mnoštvo formata (flv, wmv, mp4,...) kao i veliki broj web stranica specijaliziranih za dijeljnje video sadržaja.

Plugin funkcioniše bez problema, čak vrlo dobro, osim što su zadnji update-i neke stvari malo unazadili.

Verzija 4.5.0. nakon reprodukcije videa, automatski, preko cijelog prozora player-a prikazuje opcije za dijeljenje videa(!?)

Pored toga, na upravljačkoj traci player-a ima dugme menu koje prikazuje pomenute opcije, kao na slici ispod. Kako zabraniti automatski prikaz opcija sharing-a videa kao i kako ukloniti dugme menu?

Kreiranje jezičkog instalacionog dokumenta za Joomla 2.5.x.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

BiHPrijevod neke Joomla komponente ili modula nije teško uraditi - potrebno je samo poznavati jezik na koji prevodite i onaj sa koga prevodite i u nekom tekstualnom editoru (preporučujem Notepad ++) otvoriti originalni dokument i prevesti sav tekst.

Međutim, da bi bili u stanju distribuirati takav prijevod, odnosno podijeliti ga sa ostatkom svijeta, potrebno je kreirati Joomla instalacioni paket koji će korisnici jednostavno instalirati kao i sve druge Joomla komponente bez razmišljanja gdje šta kopirati i 'čačkanja' po web serveru.

Kako kreirati Joomla 2.5.x. jezički instalacioni dokument?

Šta ako je Captcha-ReCaptcha plugin za Joomla 2.5 prestao raditi?

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Captcha-recaptchaCAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) ili u prijevodu Potpuno automatizovan Turingov test za razlikovanje ljudi od računara predstavlja jedno od oruđa za borbu protiv spama i automatizovanih registracija na web stranicama, slika iznad.

CAPTCHA slika, u suštini, predstavlja nekakav skup znakova koje posjetilac treba da pročita i upiše u odgovarajuće polje. Pa šta? Takve stvari, OCR aplikacije rade automatski.

Međutim, ako je tekst dovoljno iskrivljen, zamućen i slično onda ga nije moguće pročitati računarskim alatima. Tu na scenu stupa ljudski mozak da dokaže svoju superiornost i pročita ono što računar nije mogao. Tu se razdvaja human (ljudski) od robota, sidera i slično.

Ta činjenica da neki tekst može pročitati samo čovjek se koristi pri registracijama, prijavama, downlaod-ima i drugo da bi se spriječilo automatsko slanje velikih količina podataka.

U tu svrhu je u Joomla 2.5 ugrađen plugin Captcha-ReCaptcha koji koristi Google servis za generisanje CAPTCHA tekstova.

Međutim, nedavno je taj plugin jednostavno prestao prikazivati CAPTCHA tekstove. Kako ponovo osposobiti Captcha-ReCaptcha plugin za Joomla 2.5?

Amicus copyright 2023