Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

NETGEAR WGR614v9 WiFi routerNedavno sam iz arhive 'izvukao' svoj, nekoliko godina star, NETGEAR WiFi router koji me služio besprijekorno, pa sam odlučio da ga ponovo vratim u službu.

Budući da ga nisam koristio neko vrijeme, prvo sam provjerio da li postoji update za firmware router-a. I zaista, postojala je novija verzija te sam pristupio nadgradnji.

Nadgradnje firmware-a su vrlo bitne jer, pored novih opcija, donose sigurnosne popravke što je u današnje vrijeme prijeko potrebno.

NETGEAR WGR614v9 WiFi router je wireless router sa 4 LAN porta i jednim LAN portom za povezivanje sa kablovskim modemom. Podržava i WPA-PSK [TKIP] + WPA2-PSK [AES] wireless security protokol tako da je dovoljno siguran za moderne komunikacije.

Kako izvršiti update firware-a za NETGEAR WGR614v9 WiFi router?

Prije svega, povezati se sa router-om putem UTP kabla ne putem WiFi konekcije te pristupiti administratorskom sučelju router-a. Update je moguće uraditi iako niste fizički pored router-a, ali je bitno da se na router konektujete putem žičane mreže (direktno kablom ili preko LAN mreže) jer se tokom update-a može prekinuti ili resetovati WiFi konekcija čime će biti izgubljena kontrola nad router-om ili čak nepropisno prekinut proces nadgradnje.

Za update je potrebno prvo ulogovati se u administraciju router-a. Za detaljan opis načina logoranja i konfiguracije router-a pogledajte uputstvo ispod.

Dokumenti za download:
(0 glasova)
NETGEAR_WGR614v9

Detaljno uputstvo za WiFi router NETGEAR WGR614v9, na Engleskom jeziku.

Autor-133;asallette
{author_url_text}
Datum-13322 Juni 2015
Jezik-133  German
Veličina-133 1.73 MB
Download-133 3

Nakon logiranja u administraciju router-a, izborom opcije Router Status na lijevoj strani provjeriti trenutnu verziju firmware-a. Na slici ispod je primjer mojeg router-a:

Satus prije nadgradnje

Trenutna verzija je V1.2.30_41.0.44.

Provjerom na NETGEAR support stranici sam utvrdio da postoji novija verzija i to verzija V1.2.32_43.0.46. koju možete download-ovati sa linka ispod.

(0 glasova)

Posljednji firmware za WiFi router NETGEAR WGR614v9.

Datum-13422 Juni 2015
Jezik-134  German
Veličina-134 1.84 MB
Download-134 10

Napominjem da je ovo firmware za NETGEAR WGR614v9 WiFi router i ne može biti korištena za druge router-e.

Nakon downoad-a, RAR arhivu ekstraktovati u folder po želji te pronaći file WGR614v9-V1.2.32_43.0.46.chk koji predstavlja firmware za router. U administraciji router-a izabrati opciju Router Upgrade te kliknuti na dugme Browse i izabrati file WGR614v9-V1.2.32_43.0.46.chk kao na slici ispod.

Upload nadgradnjeTokom upload-a ne prekidati konekciju sa router-om niti ga isključivati sa napajanja.

Nakon završetka upload-a, pokreće se proces update-a (nadgradnje), kao na slici sipod.

Update u toku

Ponovo naglašavam da ne prekidate konekciju sa router-om niti ga isključujete sa napajanja. Kada proces nadgradnje bude gotov, router će se restartovati.

Nakon restarta ponovo se ulogovati u administraciju i izabrati opciju Router Status za provjeritu nove verzije firmware-a, kao na slici ispod.

Završen update

Sada NETGEAR WGR614v9 WiFi router ima najnoviji firmware i spreman je da služi kao prozor u svijet putem svoje WiFi ili LAN konekcije.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Coments WILL NOT BE published automatically. Administrator will check and publish each comment.

Amicus copyright 2023