Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

DSCMontaža i programiranje alarmnih sistema spada u domen profesionalnih vještina. Obuku za ugradnju i programiranje DSC alarmnih sistema vam može platiti firma u kojoj radite, ali to se rijetko dešava. Sve firme, uglavnom, očekuju da radnici sa sobom donesu određena znanja ili da ih sami steknu u što kraćem roku i po mogućnosti van radnog vremena.

U tome vam mogu pomoći iskustva drugih koji se bave tim istim poslom. Međutim, u današnjoj tržišnoj "utakmici", teško ćete pronaći nekoga da vam bez naknade preda znanje profesionalne prirode.

Budući da sam se alarmnim sistemima bavio više od šest godina, odlučio sam da ta svoja iskustva podijelim. U sekciji Poseban download možete pronaći PDF dokument sa detaljnim uputstvima za ugradnju i programiranje DSC alarmnih sistema.

Uputstvo sadrži šeme spajanja i programske sekcije za DSC alarmne centrale od malih 565, preko 1565 do većih centrala power 832, 864 i slično. Objašnjeni su postupci montaže i programiranja svih elemenata alarmnih centrala: detektori pokreta, detektori požara, sirene, tamper prekidači, zonska proširenja, ESCORT moduli za telefonsko upravljanje i slično.

Uz upute, šeme i slike ugradnje i montaže možete pronaći i tačne sintakse naredbi programiranja onako kako sam ih ja radio - uspješno.

 Ovako izgleda taj dokument:

 Montaža sistema

AC napajanje je 16V, 40VA, dok je DC napajanje izvedeno pomoću baterije 12 V, 4Ah. Ne spajati transformator i bateriju dok ne bude završeno svo ožičenje. Spojiti prvo DC, a onda AC napajanje.

BRAVO senzori

Senzoru spojiti napajanje na + i - , a naNc ide otpornik od 5.5 KΩ sa koga se vodi na zonu Zn. C kontakt se vodi na COM na centrali.

Spajanje senzora

Nakon montaže panela i završetka ožičenja svih zona prvo uključiti DC napajanje, zatim AC napajanje. Ako neka zona nije u upotrebi, zatvoriti je otpornikom od 5.5 KΩ.

 

 

 

Ako su na neku zonu postavljena dva senzora, postaviti otpornik od 5.5 KΩ na Nc kontakt prvog senzora, a zone na senzorima vezati redno.

Više detalja o sadržaju originalnog dokumenta za download možete naći u PDF dokumentu Montaža i programiranje DSC alarmnih sistema - DEMO.pdf u sekciji Download za sve.

Za download dokumenta trebate se registrovati na stranici i malom donacijom obezbijediti sebi broj bodova naveden u polju Cijena, u detaljima download-a, čime ćete biti u mogućnosti preuzeti originalni dokument.

U članku DEMO dokument za programiranje DSC alarmnih sistema možete pogledati DEMO dokument i odlučiti vrijedi li vam original male donacije ili ćete zamoliti šefa da vam plati obuku za DSC alarmne sisteme :)

Dokumenti za download:
(6 glasova)

Detaljne upute, sa slikama, za montažu i programiranje DSC alarmnih sistema. Sve navedeno u dokumentu je rezultat rada na alarmnim sistemima i predstavlja stvarne primjere i metode programiranja alarmnih sistema.

Autor-33;Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Datum-3320 Mart 2011
Jezik-33  English
Sistem-33  Apple macOS
Veličina-33 754.09 KB
Download-33 197

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Coments WILL NOT BE published automatically. Administrator will check and publish each comment.

Amicus copyright 2022