Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

MalwarebytesMalwarebytes Anti-Malware je odličan freeware program za "čišćenje" računara od raznog spyware-a i malware-a. To su programi koji su, u najboljem slučaju, dosadni i ometaju rad na računaru, "kradu" linkove (preusmjeravaju klikove na pogrešne stranice) i usporavaju internet konekciju, ali su vrlo često u funkciji krađe podataka.

Malwarebytes Anti-Malware vrlo efikasno rješava te probleme. Osnovna verzija, bez realtime zaštite (stalno praćenje u pozadini), je besplatna. Potrebno je samo povremeno, ili u slučaju smetnji u radu, pokrenuti program i izvršiti skeniranje računara. Verzija 4 donosi radikalnu izmjenu korisničkog sučelja.

Najnoviju besplatnu verziju programa možete preuzeti sa linka ispod:

Dokumenti za download:
link.png Malwarebytes Anti-Malware 4.1.1.149 red.png

Malwarebytes Anti-Malware je odličan freeware program za "čišćenje" računara od raznog spyware-a i malware-a. Najnoviju verziju možete sa linka iznad.

Licenca Besplatno link_extern.gifAutor Malwarebytes Datum 23-10-2011 Jezik  Engleski Sistem  Windows Veličina 4.9 MB Download 302 Jednom pritisnite dugme i sačekajte da se download pokrene

Prije skeniranja, obavezno, dopustiti da program uradi Update i preuzme najnovije definicije za detekciju.

Malwarebytes Anti-Malware dashboard

Nakon toga, na kartici Scan izabrati način skeniranja. Ako se radi samo preventivna provjera (barem jednom sedmično) može se izabrati opcija Custom scan i izabrati lokacije za skeniranje kao i opcije samog procesa skeniranja.

Bolja opcija je Threat scan čime se omogućava skeniranje cijelog računara sa najširim spektrom opcija detekcije, slika ispod:

Scan menu

Opcija Hyper Scan nije dostupna u besplatnoj verziji programa.

Nakon izbora, kliknuti na tipku Scan Now nakon čega se pokreće skeniranje. Ako je izabrana opcija Custom scan pojaviće se prozorčić za izbor diskova koji će biti skenirani.

Na kraju skeniranja računara, što Završeno skeniranjemože potrajati nekoliko sati odvisno o broju dokumenata na diskovima i izabranim opcijama skeniranja, pojaviće se prozorčić sa informacijama o skeniranju, kao na slici desno.

Ako je tokom skeniranja pronađen maliciozni software, klikom na link Click here ti view detailsotvara prozor sa rezultatima skeniranja i ponuđenim opcijama čišćenja, kao na slici ispod.

Rezultati skeniranja

U koloni Action(Akcija) je moguće izabrati opcije čišćenja. Unaprijed podešena opcija je Quarantine(Premjesti u karantin) čime se zaraženi file premiješta u poseban folder gdje se čuva neko vrijeme, odakle ga je moguće vratiti u slučaju da zbog njega ne radi neki program ili opcija operativnog sistema. Ako po isteku podešenog vremena nema potrebe za tim dokumentom, on se automatski briše.

Na kraju, po izabranim opcijama čišćenja, treba kliknuti na dugme Apply Actions(Primijeni akcije) čime se pokreće čišćenje pronađenih malicioznih programa. Ako neke dokumente nije moguće odmah očistiti jer ih operativni sistem koristi, program će ponuditii restart računara, što treba prihvatiti da bi čišćenje bilo uspješno završeno.

Napomena:

Pređašnje verzije su dolazile sa prijevodom na Hrvatski i Srpski jezik (Bosanskog nije bilo) međutim, najnovija verzija nema podršku niti za jedan od ovih jezika.

Komentari  
+51 # Odg: Malwarebyte's Anti-MalwareDragoslav 17-04-2014 23:16
Zdravo Samire.
Izasla je nova verzija Malwarebyte's Anti-Malvare 2.0.1.1.004.
Da li ce biti prevoda na bosanskom, ili srpskom, i da li je uopste ta verzija vrednija ili je ista tj. slicna kao i verzija 1.75.0.1300.Pun o uspeha i zdravlja zeli ti Dragan (srb).Pozdrav.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+14 # Odg: Malwarebyte's Anti-MalwareAmicus 18-04-2014 07:45
Citira Dragoslav:
Zdravo Samire.


Pozdrav
Citira Dragoslav:

Izasla je nova verzija Malwarebyte's Anti-Malvare 2.0.1.1.004.

Hvala za informaciju u vezi nove verzije. S vremena na vrijeme ja provjeravam postojanje novih verzija svih download-a, budući d avećinu i sam koristim.
Citira Dragoslav:

Da li ce biti prevoda na bosanskom, ili srpskom,

Program je besplatan u osnovnoj verziji tako da prijevode rade dobrovoljci. Ja sam im jednom ponudio da besplatno prevedem program na Bosanski jezik (tada nije bilo ni Srpskog niti Hrvatskog prijevoda) ali su me odbili uz komentar da im Bosna i Hercegovina nije zanimljivo tržište. Zbog toga, ja više nemam namjeru da im nudim besplatnu pomoć
Citira Dragoslav:

i da li je uopste ta verzija vrednija ili je ista tj. slicna kao i verzija 1.75.0.1300.

Što se tiče ovih programa za detekciju malware-a, najbitniji dio je update-ovana baza za detekciju. Sam program može povećati brzinu skeniranja. Ostalo je samo šminka da se poveća prodaja - nova verzija. Budući da je besplatan kao i prije, preporučujem update.
Citira Dragoslav:

Puno uspeha i zdravlja zeli ti Dragan (srb).Pozdrav.

Hvala za lijepe želje. I tebi sretno bilo.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Amicus copyright 2019