Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pristup dijeljenom direktoriju na nekom od umreženih računara odvija se u nekoliko koraka.

Prvo treba pokrenuti pristup mrežnim resursima dvoklikom na ikonicu My Network Places na desktop-u ili klikom u lijevom panelu prozora windows explorera ili nekog drugog file manager-a (npr. Directory Opus koji je kod mene u potpunosti zamijenio Windows explorer prije više godina).

Nakon toga će se pojaviti mrežna grupa (ili lista mrežnih grupa) kojoj pripadaju računari.

Klikom na ime mrežne grupe, u desnom panelu windows explorera će se pojaviti ikonce svih računara u toj mrežnoj grupi.

Dvoklikom na neku od ikonica otvara se prikaz svih dijeljenih direktorija na tom računaru. Jedino tim direktorijima možemo pristupiti putem mreže (regularnim putem :)

Dalje manipulisanje direktorijima i dokumentima u dijeljenim direktorijima je identično kao da su dokumenti na lokalnom disku.

Mogućnost brisanja i izmjene dokumenata unutar dijeljenog direktorija ovisi o tome koja prava su nam dodijeljena od strane vlasnika računara na kome je dijeljeni direktorij.

Ako su nam dodijeljena Read & Write prava na nekom od dijeljenih direktorija, onda možemo mijenjati i brisati dokumente i direktorije unutar dijeljenog, ali osnovni (dijeljeni) direktorij nemožemo mijenjati niti brisatiRačunari u LAN mreži.

Na sljedećoj slici desno je primjer pristupa umreženim računarima:

Direktoriji koji nisu dijeljeni

 

Na slikama lijevo je primjer kako izgleda direktorij koji nije dijeljen (gornja slika) i direktorij koji je dijeljen (donja slika). Uočite sličicu ispružene ruke na ikonici direktorija koja označava da je dijeljen.

 Dijeljeni direktorij

 

 

Važna napomena:

Budući da se umrežavanjem povećava prostor i mogućnost razmjene dokumenata, tako se povećava i rizik širenja virusa, trojana, crva, spam-a i ostalih napasti na računare. Zbog toga je JAKO BITNO na računaru imati instaliran, funkcionalan i redovno ažuriran (update-ovan) antivirusni program (preporučujem ESET, ali nije besplatan). Osim antivirusnog programa poželjno je imati i Firewall, ali potrebno je znati ispravno ga podesiti.

Postoje i besplatna antivirusna rješenja kao što su:AVG Anti-Virus (opis)i  AVG Anti-Virus Free Edition 2013 (download online installer-a), Avast Free Antivirus (opis i poređenje) i Avast Free Antivirus (download) ili  Avira AntiVir Personal (opis) Avira AntiVir Personal - FREE Antivirus  (download)

Besplatni antivirusi, u odnosu na istoimene komercijalne verzije,samo su opremljeni sa manje funkcija i obično manje ili nikakvih automatskih operacija kao što su automatski update, skeniranje u određeno vrijeme i slično.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Coments WILL NOT BE published automatically. Administrator will check and publish each comment.

Amicus copyright 2023