Support http://amicus.ba with small donation

 
Subota 20 Avgust 2022

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Za izvođenje LAN mreže sa UTP kablom potreban je UTP kabal, RJ45 konektori i kliješta za terminiranje konektora (redom sa lijeva na desno - slike ispod).

UTP kabalAlat za terminiranjeRJ45 konektor

 

Da bi bili sigurni da je terminiranje kabla urađeno ispravno, poželjno je izvršiti testiranje kabla uređajem koji se zove kabal tester.

 

Tester UTP kablova

Na slici lijevo je jedan od velikog broja testera za kablove. Prilikom testiranja, redom se pale lampice za indikaciju ispravne veze pinova 1 do 8.

Jedan kraj kabla se umetne u prvi dio testera a drugi kraj u drugi dio i pokrene testiranje. Budući da UTP kabal može biti dug do 100 m, to je tester sastavljen iz 2 dijela. Prvi dio postavimo na jedan kraj kabla, a drugi dio sa lampicama ponesemo sa sobom i postavimo na drugi kraj kabla gdje pokrećemo testiranje.

Ako nemamo tester, onda na računaru probati kabal i ako nije aktivna ikonica mreže pored sata u Windows-ima i ne svijetle lampice na mrežnoj kartici (ako postoje) onda ponoviti terminiranje jednog kraja kabla i pokušati ponovo.

Dakle, prvo položimo UTP kabal od svakog računara do switch-a. Nakon toga pristupamo terminiranju konektora. Kraj UTP kabla oljuštiti oko 3 cm, rasplesti žice i držeći ih prstima jedne ruke poredati žice po bojama u skladu sa redoslijedom izabrane šeme terminiranja.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Coments WILL NOT BE published automatically. Administrator will check and publish each comment.

Amicus copyright 2022