Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 Ako vam je računar uključen u LAN mrežu, onda pored razmjene podataka, igranja multiplayer igrica i dijeljenja intrenet konekcije možete i komunicirati međusobno.

Windows-i, još od Windows 95 imaju ugrađene programe za mrežnu komunikaciju kao što je NetMeeting ili  WinPopUp, a postoje i posebni LAN chat programi o kojima ne bih sad govorio.

Ako mi treba da nekome pošaljem poruku u mreži, onda želim da to obavim brzo i jednostavno, a ne da pokrećem nekakve programe i slično.

Za to služi DOS funkcija netsend koja se pojavila još u Windows NT i opstala je do Windows 7. U najnovijoj verziji Windows-a Microsoft je "ubio" net send tako da pod Windows 7 operativnim sistemom nije moguće koristiti net send. Cry

 

Ako želite nekom računaru u mreži poslati poruku, prije svega, na o ba računara mora biti pokrenut proces koji se zove messenger.

 

Da biste provjerili da li je pokrenut i eventualno ga pokrenuli ako nije, morate otići u servise windows-a. Trebate kliknuti desnom tipkom miša na ikonicu My Computer i izabrati Manage da se pojavi prozor Computer Management, slika ispod.

ComputerManagementAutomatskoPokretanje

U prozoru na slici iznad treba kliknuti na Services (Servisi) u lijevom dijelu prozora, i u    desn om dijelu pronaći  servis Messenger. Dvokliknuti na ime da se pojav i novi prozorčić sa postavkama za taj servis, slika desno.

Ako su postavke kao na slici:


  Startup type: Automatic

  Service status: Started

 

onda je sve uredu.

Kliknite na OK i zatvorite Computer management prozor - spremni ste za slanje nest send poruka.

 

Ako nije sve kao na slici, onda podesite da bude tako. Ako servis nije pokrenut, kliknite na start a ako Startup type (Tip pokretanja) nije automatski, iz liste izaberite Automatic.

 

Sada je sve spremno za slanje poruka.


Poruke pomoću net send naredbe možete vrlo brzo slati na dva načina i to iz:


1. RUN prozora

2. DOS prozora

Slanje poruke iz RUN prozora

 

Da biste poslali poruku iz RUN prozora, dovoljno je da na tastaturi pritisnete tipke Win+R i pojaviće se RUN prozor, slika lijevo.

 

Net send poruka

 

 

 

 

 

 

 

U tom prozorčiću, izbrišite sav tekst i upišite sljedeće:

 

net send imeracunara Poruka koju šaljete drugom računaru

npr.: net send IBM Proba slanja poruke iz RUN prozora.

ili   net send 192.168.10.253 Proba slanja poruke iz RUN prozora.

 

Gdje je imeracunara ime računara u mreži kojem šaljete poruku (možete upotrijebit i IP broj ako ga znate). Nakon toga ide prazno mjesto i onda vaša poruka.

Na kraju pritisnete ENTER na tastaturi ili kliknite na dugme OK, i na računaru kome šaljete poruku će se pojaviti poruka kao na slici gore desno.

 

Pri tome će se kratko prikazati DOS prozor i nestati a isto tako će nestati i RUN prozor.

Ako želite poslati novu poruku, morate ponovo pokrenuti run prozor i upisati net send ime računara.

 

Osim toga, poruke poslate iz RUN prozora ostaju sačuvane u registry-u računara. Kako izbrisati te poruke možete pročitati u članku Run history.

 

Slanje poruke iz DOS prozoraAko želite razmijeniti više poruka, onda je bolje slati ih direktno iz DOS prozora. DOS prozor pokrećete tako što u RUN prozor upišete cmd i pritisnete ENTER.

 

Pojaviće se crni DOS prozor u kome kucate iste naredbe kao u RUN prozor, samo što prozor ostaje otvoren nakon pritiska na tipku ENTER, slika lijevo


Da vratite već poslatu poruk,u samo pritisnete strelicu prema gore na tastaturi, izbrišete poruku (osim dijela net send imeracunara), dopišete novu poruku i šaljete dalje Laughing

Mnogi neznaju imena računara u svojoj LAN mreži pa sam zato napravio bat file za slanje net send poruka koji imate u prilogu ispod. Potrebno je iskopirati dokument netsend.bat negdje na disk i napravit prečicu prema njemu. Pokretanjem prečice, dobija se DOS u kome su izlistana imena svih računara u mreži, kao na slici ispod.

Slanje poruka pomoću netsend.bat file-a

Sada u liniju RACUNAR: upišete ime računara (iz liste iznad) kojem šaljete poruku i pritisnete ENTER.

Nakon toga u liniju PORUKA: upišete poruku koju šaljete i opet pritisnete ENTER.

 

Za slanje nove poruke pritisnete bilo koju tipku na tastaturi.

 

Messenger servis je vrlo često automatski isključen a u Windows 7 više i ne postoji uglavnom zbog toga što nema načina da se autentificira pošiljalac i što je moguće spamovanje piutem LAN mreže.

 

Primjer toga imate u dokumentu netspam.bat koji sam napravio. Prije pokretanja, trebate u samom dokumentu imeracunara zamijeniti PRAVIM imenom računara kome šaljete poruke. To možete uraditi tako što kliknete desnom tipkom na netspam.bat i izaberete Edit. Dokument će biti otvoren u notepad-u. Upišite ime računara i zatvorite notepad. Na poruku odgovorite sa Yes - snimiti izmjene. Sada je sve spremno za spamovanje prijatelja u LAN mreži Wink

Sve dok je DOS prozor prikazan i ispisuje se tekst, na računaru prijemnik dobija istu poruku. Gledajući na tom računaru, ništa se ne dešava - samo stoji jedna poruka. Međutim, da bi nestala, treba kliknuti onoliko puta koliko je poruka stiglo. Tako da ovu šalu treba prekinuti pritiskom na CTRL+C i onda Y pa ENTER u DOS prozoru što prije.

 

Ispod su dokumenti za preuzimanje netsend.bat i šala netspam.bat.

Dokumenti za download:
(0 glasova)

Slanje net send poruka iz DOS prozora pomoću bat file-a.

Autor-12;Samir Gutić
Datum-1218 Februar 2011
Jezik-12  English
Sistem-12  Apple macOS
Veličina-12 1.42 KB
Download-12 134
(0 glasova)

Automatsko slanje net send poruka iz DOS prozora.

Autor-13;Samir Gutić
Datum-1324 Februar 2011
Jezik-13  English
Sistem-13  Apple macOS
Veličina-13 868 B
Download-13 90

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Coments WILL NOT BE published automatically. Administrator will check and publish each comment.

Amicus copyright 2022