Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
Koliko god da mobiteli imaju memorije za instaliranje aplikacija, kao i diskovi na računarima, sve se vrlo brzo popuni.    Pogotovo ako volite da Tužni android eksperimentišete sa novim aplikacijama  a nabavili ste novi Android mobitel Laughing

U tom slučaju, mobitel vrlo brzo počne usporeno da radi jer mu manjka memorije.

To znači da neke aplikacije treba 'izbaciti' iz interne memorije mobitela. Jedan način je prebaciti ih na MicroSD karticu, ali je problem što sve aplikacije NE podržavaju tu opciju, odnosno, mogu raditi jedino ako su u  internoj memoriji mobitela.

Drugi način je deinstalacija aplikacija koje su instalirane u internoj memoriji mobitela a nisu prijeko potrebne. Međutim, kako znati koje aplikacije su na kartici a koje u mobitelu?

U suštini, to nije neki problem ako imate samo nekoliko aplikacija, ali sa 50 i više - to je već zbrka koja zahtijeva malo više organizovanosti.

Android 2.3.3. ima opciju prikaza svih aplikacija koje su na MicroSD kartici, ali to mi ne pomaže puno ako imam veliki broj aplikacija. Meni treba lista aplikacija koje su u INTERNOJ memoriji mobitela i da od njih izaberem i deinstaliram one koje koje mi najmanje znače.

Prije svega, problem nedostatka prostora u internoj memoriji treba pokušati riješiti prebacivanjem aplikacija (koje to podržavaju) na MicroSD karticu mobitela. Kako instaliranu aplikaciju premjestiti na MicroSD karticu?

Izbor provjere svih aplikacijaIzbor željenog metodaPrijenos na karticuAplikacije u memoriji mobitela

Prvo pritisnuti na dugme Menu (tri horizontalne crtice) i izabrati Settings. U novom ekranu pritisnuti na SD & phone storage (memorijski prostor na SD kartici i telefonu) i na sljedećem ekranu  pritisnuti na Make more space (Napravi više prostora).

Sada će se pojaviti ekran kao na prvoj slici iznad. Tu treba markirati opciju All applications (Sve aplikacije) da u analizu budu uključene sve aplikacije instalirane na mobitel i pritisnuti na Next. Nakon kraćeg vremena pojaviće se ekran kao na drugoj slici iznad. Za premiještanje aplikacija na MicroSD karticu potrebno je pritisnuti na Move to SD card (Premjesti na SD karticu) nakon čega će se pojaviti ekran kao na trećoj slicu sa listom svih aplikacija koje je MOGUĆE premjestiti na karticu.

Napomena - to nije lista SVIH instaliranih aplikacija u internoj memoriji mobitela, nego samo onih koje PODRŽAVAJU prijenos na memorisjku karticu.

Selektovanjem željenih aplikacija na trećoj slici i pritiskom na Next pokreće se prijenos aplikacija. Na kraju pritisnuti na Next da se počisti cashe i prijenos je završen.

Na ovaj način smo riješili problem manjka memorije koliko j eto bilo moguće premiještanjem aplikacija na memorijsku karticu.

Ako još uvijek imamo problema sa manjkom memorije onda ostaje deinstalacija aplikacija iz interne memorije mobitela. Za to je, na drugoj slici iznad, potrebno pritisnuti na Uninstall (Deinstaliraj) nakon čega će se pojaviti ekran kao na četvrtoj slici iznad sa listom svih aplikacija instaliranih u INTERNU memoriju mobitela. Potrebno je selektovati one koje nam nisu potrebne (ili one koje zauzimaju najviše prostora) i pritisnuti na Next da se pokrene njihova deinstalacija.

Moj HTC Wildfire S ima samo 150 MB interne memorije tako da uvijek tražim aplikacije koje rade sa MicroSD kartice. Sa nekih 60 MB interne memorije neam problema u radu, ali kada to padne na 30tak MB, onda sve totalno uspori. Zato volim da znam šta imam u internoj memoriji mobitela a to mogu saznati, i bez deinstaliranja aplikacija, izoborom Uninstall na drugoj slici iznad i uvidom u listu na četvrtoj slici.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Coments WILL NOT BE published automatically. Administrator will check and publish each comment.

Amicus copyright 2023