Utorak 11 Avgust 2020

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HDMI muški konektorHDMI (High Definition Multimedia Interface) kabal predstavlja veliki napredak u odnosu na VGA ili DVI kabal, kada je u pitanju povezivanje računara sa monitorima ili TV prijemnicima, slika lijevo.

Glavna prednost se ogleda u tome što se putem HDMI kabla, prenosi video ali i audio signal, tako da nam ne treba dodatni kabal za zvuk.

U suštini, ako želimo gledati film pokrenut na laptopu ili PC računaru i koristiti TV kao monitor, dovoljno je da računar povežemo sa TV-om putem kabla za prijenos video signala (VGA, DVI, RCA-takozvani činč, HDMI) a da zvuk pratimo preko zvučnika računara. To malo kvari ugođaj jer slika i zvuk ne dolaze sa istog izvora - TV-a.

Zbog toga je potrebno, u slučaju povezivanja putem VGA ili DVI kabla spojiti još i dodatni audio kabal. Pored gomile napojnih, mrežnih, SCART, cinch i ostalih kablova, potreban nam je još i audio kabal i to dva za stereo zvuk!

Rješenje je korištenje HDMI kabla koji istovremeno prenosi video i audio signal i to superiornijeg kvaliteta nego u slučaju gore pomenutih kablova.

Međutim, pri povezivanju računara sa TV-om često nastane problem da je slika uredu ali da zvuk i dalje dolazi sa zvučnika računara.

Kako omogućiti i prijenos zvuka putem HDMI kabla?

Pri konekciji TV-a ili monitora na HDMI konektor laptopaHDMI ženski konektor ili računara, slika desno, slika je obično odmah prikazana. Način prikaza se bira na samom računaru - duplicirana slika sa monitora laptopa, proširenje desktopa na TV kao drugi monitor ili upotreba TV-a kao jedinog monitora.

Međutim, vrlo često, reprodukcija zvuka ostane na zvučnicima laptopa ili PC-a.

Ako želite da zvk dolazi iz zvučnika TV-a potrebno je izvršiti podešenje default (podrazumijevanog) audio uređaja.

Sound ikonicaPodešenje je vrlo jednostavno.Prije svega, uključiti laptop i TV i konektovati ih HDMI kablom. Zatim, pokrenuti Control panel. Na Windows 8.1 kliknuti desnom tipkom na start dugme u donjem lijevom uglu i izabrati Control Panel i u dobijenom prozoru pronaći ikonicu Sound, kao na slici lijevo. Isto ime je i u slučaju Windows 7 operativnog sistema.

Ako imate Windows XP, onda trebate pronaći ikonicu Sounds and Audio Devices.

Ako na Windows 8.1, nakon klika na Podešenja zvukaikonicu Sound, na slici iznad, pojaviće se prozor kao na slici desno.

Speakers predstavlja zvučnu karticu laptopa ili računara.

LG TV je moj LED TV konektovan na laptop putem HDMI kabla. Na slici desno je podešeno da je podrazumijevani audio uređaj Speakers(Zvučnici) što znači da će zvuk dolaziti iz zvučnika laptopa a ne iz zvučnika TV-a, što je malo neobično, pogotovo ako laptop nije pozicioniran ispred TV-a.

Ima se osjećaj da nam neko sa strane komentariše film koji gledamo.

Zbog toga treba promijeniti unaprijed podešeni - default audio uređaj što će omogućiti i, pored prijenosa video signala,  prijenos zvuka putem HDMI kabla.

Podešenja zvukaDa bi to omogućili, potrebno je selektovati svoj TV (u mom primjeru LG TV, slika iznad) i kliknuti na dugme Set Default (Postavi podrazumijevano) nakon čega će izabrani TV biti postavljen kao podrazumijevani audio uređaj, kao na slici lijevo.

Zbog toga će zvuk biti prenošen putem HDMI kabla i biće reprodukovan na zvučnicima TV-a.

Za ovi promjenu nije potrebno restartovati računar niti gasiti TV.

Promjena je izvršena trenutno.

Promjena default audio uređaja neće imati negativne posljedice na zvuk na samom laptopu/računaru jer će nakon isključivanja HDMI kabla, TV kao podrazumijevani audio uređaj biti nedostupan pa će zvuk biti reprodukovan na sljedećem dostupnom audio uređaju - Speakersodnosno zvučnicima laptopa.

Ponovnim uključenjem HDMI kabla, zvuk će biti automatski preusmjeren na TV zajedno sa video signalom.

Često se desi da je, sa jednog laptopa, zvuk radio na jednom TV-u a na drugom ne radi. U tom slučaju, problem je najvjerovatnije u audio driver-ima.

Potrebno je deinstalirati HD audio properties
postojeće driver-e zvučne kartice (npr. za High Definition Audio Device) i ponovo ih instalirati. Na slici desno, kliknuti na dugme Uninstall(Deinstaliraj) da se pokrene deinstalacija driver-a. Nakon toga, u device manager-u će postojati hardware komponenta koja nije instalirana.

Ako baš niste vješti sa instalacijom driver-a, restartujte računar pa će windows-i sami instalirati potrebne driver-e.

P.S.

Ako na računaru imate više zvučnih kartica, može se desiti da automatski bude izabrana ona u koju niste uključili svoje zvučnike pa neće bit zvuka. Tada trebate ili uključiti zvučnike u drugu zvučnu karticu ili ponoviti gore objašnjenu proceduru i za default izabrati zvučnu karticu u koju su uključeni zvučnici.

Komentari  
-1 # zvuk preko pc a slika tvljuba 26-11-2015 19:44
Postovanje,da li moze preko hdmi kabla da se reprodukuje zvuk sa zvucnika od pc-a dok gledam tv,recimo rts hd,posto su mi bolji zvucnici na pc-u nego na tv lg lb650v?Mogu da gledam filmove preko hdmi kabla i da pustim sliku preko tv-a a zvuk preko pc-a,ali ne znam da li i kako bih mogao ovo da izvedem?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+1 # Odg: zvuk preko pc a slika tvAmicus 26-11-2015 20:20
Pozdrav.
Moguća je odvojena reprodukcija videa i zvuka.
To se zna desiti samo od sebe, pto me jako nervira jer mi izgleda neprirodno da gledam u TV a zvuk mi dolazi odnekle sa strane - sa laptopa.
Ako detaljno pročitaš cijeli članak, sam ćeš naći odgovor.
Na 4. slici odozgo je prikazana lista uređaja za reprodukciju zvuka.
Tu postavljaš default uređaj koji će reprodukovati zvuk. Ako izabereš Speakers, kao na slici, zvuk će biti reprodukovan iz PC zvučnika.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Haosljuba 28-11-2015 18:43
Pozdrav,opet ja...Sada sam pokusavao nesto i nisam uspeo,nesto sam cackao i sada vise nema LG TV,nego samo speakers i jos neke Digital dispay audio...Isao sam u properties Lg tv i isao dont use the device(disable) i sad ne znam kako da vratim,jer sad kad pustim film nmg da reprodukujem zvuk preko tv-a,samo preko zvucnika moze.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+1 # resenoljuba 28-11-2015 18:49
Snasao sam se,desni klik pa show disabled devices...Ali i dalje nmg da reprodukujem zvuk: recimo gledam rts hd 5.1 utakmica neka,i sad hocu da cujem taj zvuk u potpunosti preko mojih zvucnika od pc-a koji su povezani na pc.A pc(iz ploce ili graficke ne razumem se bas) je povezan hdmi 1.4 kablom sa tv-om u HDMI-ARC ulaz.Da li mi trebaju jos neki kablovi,recimo iz zvucnika u tv ili tako nesto?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
-1 # Odluči seAmicus 28-11-2015 20:29
Pozdrav.

Prije svega, odluči se hoćeš li zvuk na TV-a ili na zvučnicima PC-a.

Ako hoćeš sada zvuk preko TV-a, izbriši postojeći TV u listi audio uređaja, kao na slici gore (LG TV kod mene), pa ponovo uključi HDMI kabal da se ponovo instaliraju driver-i.

Ne trebaju ti nikakvi dodatni kablovi - HDMI kabal prenosi video i zvuk na TV.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Odg: Kako omogućiti prijenos zvuka putem HDMI kabla?ANNA 11-12-2015 16:48
mogu da gledam filmove preko hdmi
kabla ali nemogu spotove sa youtuba zašto?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+1 # Da li imaš dva monitora?Amicus 11-12-2015 17:13
Pozdrav.

Prije svega, kad kažeš da ne možeš da gledaš spotove sa youtube-a, da li misliš da ne vidiš sliku ili ne čuješ zvuk?
Ako radi video sa jednog izvora treba da radi i sa drugih osim ako za drugiu izvor nije podešeno posebno na koji monitor da reprodukuje video.

Ako imaš priključen i drugi monitor (npr. na laptopu, onda treba ili isključiti taj monitor (na laptopu je to kombinacija tipki) ili odvući prozor web browser-a (firefox, chrome...) na TV kao prvi monitor.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+2 # zvuk na tvabc 14-01-2016 18:51
Pozdrav meni kad uđem u postavke zvuka ne bude tv i ako je HDMI uključe u laptop
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Probaj restartAmicus 14-01-2016 19:27
Prije svega, na laptopu pronađi kombinaciju tipki za prikaz slike na više monitora.

Obično je to tipka fn + jedna of funkcijskih tipku na vrhu tastature.

Ako ni tada ne prikaže sliku na TV-u, probaj restart računara sa uključenim HDMI kablom.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # zvuk na tvuTodor 26-01-2016 20:12
pozdrav, povezao sam laptop i tv sa hdmi kablom ali mi se zvuk reprodukuje na laptopu idalje, ali kada udjem da podesim ta podesavanja sto si naveo vidim da je dobro namesteno i kada pritsnem"test" na lg zvucnicima(isto lg tv kao ti) cuje se lepo taj sistemski zvuk na tvu, ali zvuk utakmice,filma idalje emituje na laptopu, sta da radim?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+1 # Blizu si :)Amicus 27-01-2016 07:36
Pozdrav.

Čini mi se da sam imao takav slučaj prije.

Ako sam dobro razumio, samo zvuk sa određenih aplikacija ne ide na HDMI (nisi naveo koje aplikacije).

Sjetio sam se - Skype ima mogućnost da se ručno izabere na koji izlaz ide zvuk, pa sam tu imao takav slučaj da svi zvukovi idu na TV a samo Skype na zvučnike laptopa. U konfiguraciji za Skype sam izabrao da zvuk ide na TV. Ako TV nije priključen, zvuk ide na default izlaz i sve je OK.

U video player-u koji koristiš, pronađi konfiguraciju zvuka i provjeri na koji audio izlaz šalje zvuk.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+1 # zvuk na tvbane1 06-03-2016 21:10
povezao sam laptop i tv samo sto je na laptopu HDMI ulaz a na tv je DVI ulaz
slika radi super ali nema zvuka. kada udjem u podesavanja zvuka kao sto je gore navedeno imam dve stvari: "speakers" od laptopa i "digital audio (HDMI)" od televizora samo sto ispod njega pise not connected
televizor nije od nekog poznatog proizvodjaca, ako je to bitno
hvala unapred
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+1 # Odg: zvuk na tvAmicus 08-03-2016 07:43
Pozdrav.

Citira bane1:
povezao sam laptop i tv samo sto je na laptopu HDMI ulaz a na tv je DVI ulaz

Nije mi jasno kako si uspio povezati HDMi sa DVI?

Citira bane1:
slika radi super ali nema zvuka.

U svakom slučaju DVI ulaz NE prenosi zvuk nego samo video signal. Ako se povezuješ preko DVI ulaza, da bi dobio i zvuk trebaš sa audio izlaza (izlaz za slušalice) spojiti audio kabal na audio ulaz TV-a (3.5mm konektori kao na slušalicama, sa obje strane kabla).

Citira bane1:
kada udjem u podesavanja zvuka kao sto je gore navedeno imam dve stvari: "speakers" od laptopa i "digital audio (HDMI)" od televizora samo sto ispod njega pise not connected

U konfiguraciji izbriši taj audio od TV-a, isključi HDMI kabal, restartuj laptop pa onda probaj ponovo spojiti HDMI kabal.

Prije sam već napominjao da pojedini programi imaju svoju konfiguraciju gdje šalju zvuk. Tako npr. u konfiguraciji za Skype treba izabrati da zvuk ide na TV.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Odg: Kako omogućiti prijenos zvuka putem HDMI kabla?bane1 13-03-2016 21:11
Imam HDMI kabl i kupio sam stvar koja hdmi prevodi u dvi, pa tako sam uspeo da povežem pošto tv nema hdmi ulaz
Sve u svemu bitno mi je da nađem audio kabl i da preko njega spojim, hvala ti
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # thanksDarkec 15-03-2016 14:21
Puno hvala na iscrpnim uputama i objašnjenjima.
Zvuk odličan :)
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Smart tvMrvica 23-03-2016 17:07
A kako da pustim ton preko laptopa na tv ako nema audio od tv nikako samo speakers
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+1 # Nije potrebno aktiviranjeAmicus 23-03-2016 19:17
Uključivanjem audio kabla (3.5mm) u konektor za slušalice i drugog kraja u audio ULAZ na TV-u će biti omogućen zvuk.
Na TV-u treba izabrati odgovarajući ULAZ video signala (PC ili VGA, zavisi od TV -a) i imamo prijenos slike i zvuka sa laptopa na TV.

Ja tako koristim TV kao monitor za stari laptop već godinama (uz wireless tastaturu i miša).
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # 1111nesa1111 01-05-2016 16:15
kako da ukljucim lap top sa kucnim bioskopom
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Odgovor je u članku iznadAmicus 01-05-2016 16:31
Pozdrav.

Koliko znam, kućno kino se povezuje na TV i ne vidim potrebu da ga povezujem na laptop.

Možeš li pojasniti šta tačno želiš postići?

Inače, povezivanje bilo kojeg putem HDMI kabla je slično.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Windows xpRade Vukmirica 24-07-2016 14:46
Ja imam operativni sistem xp i nema zvuka da li tu možete da mi pomognete?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Najvjerovatnije je problem u driver-imaAmicus 25-07-2016 10:03
Pozdrav.

Windows XP je stariji od HDMI priključka tako da nema ugrađenu podršku za HDMI audio/video prenos.
To znači da je sve na audio/video driver-ima.

Preporučio bih instalaciju najnovijih driver-a za grafičku karticu (normalno, kreiranih za Win XP).

Podešavanje je slično navedenom u članku (pročitaj ga još jednom) uz specifičnosti samog XP-a.

Imam XP na jednom računaru ali taj nema HDMI izlaz pa ne mogu ti dati detaljnije upute.

Nadam se da ćeš riješiti problem.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # problemRasulko 12-08-2016 22:00
Pozdrav,,,imam problem..ne mogu pustit zvuk sa tv-a na zvucni sistem harman cardon....imam hdmi cabal samo...moze li mi neko pomoci kako da to rijesim?hvala
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # PomocSelma 05-10-2016 20:34
Cistila tv lap top tastaturu i sad nemam meni na tv samo pozadinsku sliku kako da vratim meni na tv
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Probaj FN tipkuAmicus 05-10-2016 20:53
Pozdrav.

Najvjerovatnije si čišćenjem pritisnula kombinaciju tipki Fn i tipku za izbor monitora za prikaz (kod mene Fn+F8).

Probaj ponoviti kombinaciju sa uključenim HDMI kablom.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # pozdravborislav madžarević 09-10-2016 23:58
hvala, i ja imam LG, i sad sve šljaka,pozdrav svima iz Osijeka
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # PomocRuni031 20-10-2016 13:09
Kada udjem u SOUND nemam da izaberem opciju TV mpze pomoc?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Odg: PomocAmicus 20-10-2016 16:29
Pozdrav.

Moguć je veliki broj situacija.
Prije svega, treba se uvjeriti da su računar, kabal i TV (po pitanju HDMI priključka) ispravni.

To podrazumijeva pojedinačno testiranje svih pomenutih komponenti.

Ako je sve ispravno, onda ugasiti i računar i TV. Spojiti HDMI kabal, uključiti TV, preklopiti na HDMI ulaz (onaj u koji je uključen kabal) te uključiti računar.

Na računaru preklopiti IZLAZ na HDMI, odnosno, ako je riječ o laptopu, kombinacijom tipki preklopiti na Duplicate ili Extend za slanje slike na HDMI izlaz.

Sada bi računar trebao detektovati TV i aktivirati i audio izlaz.
P.S.
Ako već imaš instaliran neki TV u toj listi, izbriši ga i ponovi gornji postupak.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Odg: Kako omogućiti prijenos zvuka putem HDMI kabla?Jovan mare 19-12-2016 17:30
Kako da podesim zvuk ako imam linux operativni sistem?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # To je dosta široko pitanjeAmicus 21-12-2016 08:50
Pozdrav.

LINUX je operativni sistem koji ima jako puno verzija koje se međusobno puno razlikuju.

Zbog toga je nemoguće odgvoriti na to pitanje bez poznavanja tačne verzije sistema.

I pored toga, morao bih imati instaliranu tu verziju da bih pronašao tačnu lokaciju podešenja za zvuk.

U suštini, potrebno je podešenja iz članka iznad pronaći na svom operativnom sistemu. Principi su isti samo je lokacija opcija drugačija.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # ZVUKgoc 10-01-2017 23:14
pozz.

zelim "raspodjeliti" zvuk na pc i tv...povezao sam ih hdmi-om i znam kako birati gjde ce se reproducirati zvuk ali zelim da ono sto sam stavio da se prikazuje na tv da to ima od tog zvuk a ono sto je na pc-u da se reproducira na zvucnike..dali zna netko kako..hvala
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Dobra idejaAmicus 12-01-2017 17:16
Pozdrav.

Dobra je to ideja, ali mislim da to nije moguće izvesti.
Razlog što je moguće na dva monitora prikazati dvije različite slike je taj što računar ima dvojni grafički izlaz.

Na žalost, barem standardne, zvučne kartice nemaju dvojne izlaze.
Zbog toga je zvuk jedan za sve grafičke izlaze.

Međutim, probaj sljedeći trik:
1. Priključi TV HDMI kablom
2. U audio konfiguraciji postavi default audio uređaj na PC
3. Pokreni audio koji želiš čuti na PC-u
4. U audio konfiguraciji postavi default audio uređaj na TV
5. Pokreni drugi audio koji treba da se čuje na TV-u

Odvisno od verzije sistema i driver-a zvučne kartice, moglo bi upaliti.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # pomozite pod milim bogommilan81 29-08-2017 10:17
sve sam odradio kako si objasnio i opet nemam zvuka na tv-u a ni na laptopu,a u sound opciji mi pokazuje da zvuk radi.Imate li rjesenje.pozzz
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Probaj restart sa uključenim kablomAmicus 30-08-2017 07:01
Pozdrav.

Ovako na daljinu je teško naći rješenje bez više informacija.
1. Provjeri da li je smanjen nivo zvuka za taj audio izlaz (TV).

2. Probaj restart laptopa dok je uključen kabal i TV upaljen i prebačen na HDMI ulaz.

3. Čudno, ali nekada problem nestane ako HDMI kabal okreneš (konektor koji je bio uključen u TV uključiš u laptop i obratno).
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # RealtekDamir79 08-10-2017 13:05
Pozz, povezao sam tv sa računarom i dok je tv u podešavanjima prikazan kao defaul device zvuk radi sve ok, međutim stalno se dešava da sistem sam prebacuje na realtek high definition device, odnosno na zvučnike kojih nemam jer koristim tv. Onda se dešava naravno da nema zvuka pa opet moram svakodnevno podešavati tv kao defaul device a ne zvučnike. Kako da trajno riješim problem?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Da li si ulogovan kao administrator?Amicus 09-10-2017 08:20
Pozdrav.

Teško je postaviti dijagnozu a pogotovo dati rješenje sa tako malo informacija.

Ovako,pada mi na pamet user sa kojim si ulogovan u Windows-e.
Odvisno od toga koja je verzija, prava user-a mogu biti dosta ograničena. Zbog toga, ako si ulogovan kao user koji nema administratorsk a prava, Windows-i ne dozvoljavaju da za stalno promijeniš default audio uređaj.

Pored toga, provjeri u device manager-u koje audio uređaje imaš instalirane i koji su fizički prisutni. One kojih fizički nema, deinstaliraj.

Nadam se da sam ti uspio pomoći.

Pozdrav.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # PomoziteZoran99 31-10-2017 19:52
Pozdrav,
Ja imam ovaj problem sa zvukom, znaci povezem racunar sa tv-om i slika je tu norlmano, ali zvuk na tv-u mi uopste nece, na racunar ima zvuka, na tv-u nema. Probao sam ovo kao vi, usao u sounds, ali meni tu ne ucitava tv. Ovako to izgleda http://prntscr.com/h4hxbv
Inace, koristim realtek hd audio manager ako je to bitno.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+1 # Probaj obrnuti kabalAmicus 02-11-2017 07:32
Pozdrav.

Iako je HDMI kabal simetričan (oba konektora ista), meni kada se desi da nema slike ili tona, ja obrnem HDMI kabal i vrlo često problem nestane.

Osim toga, pročitaj sve komentare iznad pa isprobaj sve prijedloge. Možda neki bude rješenje baš za tvoj problem,
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Da li je mogućeRUMBLE 26-12-2017 10:58
dobiti istovremeno ton na zvučnicima računara i TV-u?
Ja ne vidim način za to ili ne znam.Ako postoji taka opcija molio bi za uputstvo.
Hvala
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Mislim da nije...Amicus 26-12-2017 13:32
Pozdrav.

Budući da se za reprodukciju zvuka izabere željeni izlaz (TV ili računar) time je u startu isključena istovremene mogućnost reprodukcije zvuka na dva izlaza.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Problem sa zvukomZoran 01-12-2018 11:55
Postovani,
Imam problem sa zvukom. Kada povezem lap top sa TV-om(SHARP) zvuk je veoma los tj kao da ne radi bas. Imam prikljucene zvucnike na TV-u i kada gleda tv zvuk je odlican a kada povezem lap top jako los. Da napomene bilo je sve ok do pre neki dan onda sam imao neko predavanje na faksu i prilikom povezivanja mog racunara njihovi IT strucnjaci su mi nesto promeni da bi se kod njih cuo zvuk...ne znam sta su uradili ali je sada kod mene kući na mom tv-u jako lose
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Moguće da su problematični driver-iAmicus 02-12-2018 13:11
Pozdrav.
Problemi sa zvukom putem HDMI kabla su dosta česti ali i raznovsnih uzroka.

Budući da su ti podešavali nešto u vezi sa zvukom, moguće je da su primijenili default postavke u sistemu. Ti stručnjaci su trebali vratiti podešenja na stanje kakvo je bilo.
Budući da nisi napisao koji operativni sistem imaš niti kakva je zvučna kartica, ne mogu ti direktno dati rješenje.

Međutim, ako je sve radilo prije tih stručnjaka, preporučujem ti da izbrišeš driver-e za zvučnu karticu i da restartuješ računar.
Ako imaš barem Windows 7 ili noviji, operativni sistem će instalirati nove driver-e za zvučnu.
Ako ti imaš CD ili nađeš originalne driver-e na stranici proizvođača zvučne kartice - još bolje.

Inače, deinstalaciju ćeš izvršiti iz device manager-a (desni klik na My computer, izabereš Manage i u novom prozoru, na lijevoj strani izabereš Device Manager.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # I dalje bez zvukaAngie 24-12-2018 01:44
Pozdrav. Sve savete sam procitala, a ja i dalje nemam zvuk na tv. U sound > playback opciji mi uopste ne pokazuje tv, a ukljucene su i opcije show disabled/discon nected devices. Menjala sam strane HDMI kabla (laptop/tv), deinstalirala drivere, resetovala komp, ukljucila duplicate opciju, isprobala drugi HDMI (zvuk sa x-boxa je ok na tv-u) al' sa zvuk sa kompa nece i dalje. Sta bih jos mogla da isprobam? Hvala :sigh:
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # No soundJoe 21-01-2020 16:29
Pomoc,sve sam uradio kao sto ste naveli i sve probao,ali i dalje nemam zvuka na TV kada prikljucim racunar. Graficka kartica AMD Radeon 6670,a TV je VOX. Pise da radi i da je instalirano sve,ali i dalje nema zvuka. Pomagajte
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # problem sa zvukomPanta 16-06-2020 15:08
Pozdrav
imam problem kad ide reprodukcija zvuka sa tv ka resiveru.
kad pustim neki sadrzaj koi je u surraundu prednji zvuchnici i centralni rade super a zadnji nema nishta
u pitanju je Sony android tv i pioneer resiver 323 .
isto je i preko hdmi i preko optichkog kabla
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Kako sa TV-a na receiver?Amicus 17-06-2020 08:24
Pozdrav.
Nije mi baš jasno kako to da ti zvuk ide sa TV-a ka receiver-u.
Valjda od receiver-a na TV.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # pomockatarina 26-06-2020 19:57
Ja sam povezala laptop i tv sa hdmi kablom slika normalno radi sve se vidi na tvu ali kada udjem u sound i uradim sve navedeno sto pise nema ne pojavi mki se da prebacim na tv
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Provjeri audio izlazeAmicus 27-06-2020 06:51
Pozdrav.

Provjeri da li imaš više audio uređaja (priključene bluetooth ili USB slušalice) na lapotopu.
Ako imaš biraj jedan po jedan audio uređaj i probaj konfiguraciju.

Pored toga, probaj obrnuti kabal.

Provjer i da nemaš Muted zvuk ili smanjen na minimum.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Amicus copyright 2019