Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Skype logiranje
Budući da je vrlo popularan pod Windows, MAC i Linux operativnim sistemima, bilo je pitanje vremena kada će se pojaviti verzija Skype-a za Android operativni sistem.

Kao što je poznato Android operativni sistem za mobilne telefone je postao strašno raširen, tako da je Android verzija Skype-a bila i očekivana (trenutna verzija: 8.25.0.5 - 16. VII 2018.)

Kako bilo, oboje je besplatno (barem načelno) pa zašto da to ne iskoristim.

Ako imate Android mobitel sa wireless-om tako da se možete 'kačiti' na razne bežične mreže onda je dobra ideja instalirati Skype. Inače, Android Skype omogućava slanje poruka drugim Skype korisnicima (bez obzira sa kog operativnog sistema se konektuju), audio pozive, takođe prema drugim Skype korisnicima, a na Android-u, od verzije 2.3. Skype omogućava i video pozive ali ako vaš mobitel posjeduje i prednju kameru.

Slanje poruka je bez problema, ako isključimo uticaj male tastature mobitela. Isto tako, audio poziv je bio zadovoljavajući. U suštini, kao da razgovarate sa nekim putem mobitela.

U toku poziva sam se povezao na internet putem wireless-a mobitela na DSL konekciju na 10/4MBps. Na ovoj brzini konekcije nisam imao nikakvih problema sa prekidima ili kvalitetom zvuka.

Na slici iznad je ekran za logiranje u Skype pomoću raznih naloga. Naime, u Skype se moguće ulogovati sa Messenger podacima i imati sve MSN kontakte. Microsoft, koji je od 2011. vlasnik Skype-a planira ukinuti je ukinuo Windows Live messenger (!) pa je Skype-u pridružio kompletan servis Messenger-a.

Na slici desno je QR code za download aplikacije direktno na mobitel.Android Skype QR code

QR code je Quick Response Code i predstavlja evoluciju klasičnog bar kôda sa uspravnim crtama. Za Android postoje besplatni QR čitači među kojima je i QR Droid koga možete pronaći na Google play-u (bivši Android market).

Kako funkcioniše instalacija preko QR kôda?

Pokrenete svoj QR code čitač, izaberete da kôd čita sa kamere i samo usmjerite kameru na sliku kôda i sačekate da dobijete tekst koji je sadržan u kôdu. To može biti neka poruka, link na web stranicu  ili u ovom slučaju link za download.

Budući da je link prilično dug, neki mobiteli ne nude odmah download. U tom slučaju, prvo selektovati cijeli link, kopirati ga i pastirati u address bar web preglednika na mobitelu. Zatim pokrenuti taj link i Skype.apk će biti sačuvan u Download direktorij na MicroSD kartici mobitela.

Prije svega, potrebno je download-ovati aplikaciju (.APK) na mobitel sa linka ispod:

Dokumenti za download:
Android_logo.png Skype za Android 8.25.0.5

Najnovija verzija aplikacije (.APK) Skype za Android operativni sistem.

Licenca Besplatno link_extern.gifAutor Skype Datum 11-01-2015 Jezik  Engleski Sistem  Android Veličina 31.6 MB Download 136 Jednom pritisnite dugme i sačekajte da se download pokrene

Skype 8.1Skype 8.1Skype logiranje

Nakon download-a, pronaći Skype.apk na svom mobitelu i instalirati ga.

Da bi uopšte bilo moguće instalirati aplikaciju koja ne dolazi sa Google play-a potrebno je uključiti opciju Unknown sources (Nepoznati izvori). Do te opcije se dolazi izborom Settings a zatim Applications. Nakon toga markirati opciju Unknown sources.

Sada je moguće instalirati bilo koju aplikaciju sa MicroSD kartice. Potrebno je samo da imate neki file browser.

Ekran za logiranje, pomoću Skype username i password-a, izgleda kao na drugoj slici iznad. Potrebno je utipkati svoje Skype ime i šifru i pritisnuti na dugme Sign in da se ulogujete u svoj Skype.

Naravno, prije logiranja morate obezbijediti konekciju na internet sa svog mobitela.

Nema bogatstva izbora opcija kao na PC verziji, ali ja ionako i ne koristim svu tu silu opcija. U odnosu na prethodnu verziju, Skype za Android je još siromašniji što se tiče dostupnih opcija, tako da sad izgleda potpuno minimalistički.

Pritiskom na ime kontakta pokreće se chat, dok se nakon dugog pritiska pojavljue izbor za dodavanej u omiljene, blokiranje kontakta ili uklanjanje kontakta.

Sada se postavlja jedno vrlo logično pitanje:"Kako da se odlogujem iz Skype-a?". Vrlo (NE)jednostavno. Pritiskom na sliku profila, zatim na tipku zupčanika desno (koji više liči na sunce) te skrolovanjem do dna da se pojavi opcija Sign Out (Odjavi se).

Uživajte u razgovorima sa prijateljima i poznanicima.

Samo da napomenem da nakon izlaska iz Skype-a, vrlo često ostane učitan u memoriji pa džaba zauzima oko 15 MB RAM-a što bespotrebno usporava mobitel i prazni bateriju. Zauzeće memorijeStop Skype

Zato, nakon završetka Skype razgovora, provjerite dali je ostao u memoriji izborom Settings\Applications\Running services, slika lijevo.

Ako ga nađete u listi, pritisnite na Skype a zatim u novom ekranu na dugme Stop da se aplikacija zaustavi i oslobodi memorija, slika desno (P.S. ovo se u novijim verzijama rijetko događa).

 Skype novosti V3

 

Verzija 3 je donijela neke izmjene u dizajnu aplikacije, mogućnost logiranja sa Microsoft nalogom (hotmail, MSN), novi dizajn za tablet računare i popravke grešaka.

    Skype za Android v5

Verzija 4 je donijela drastičnu promjenu sučelja čime većina korisnika nije zadovoljna, kao i svim ostalim Microsoft tvorevinama (čitaj Windows 8).

U verziji 4.4.0.34403 je ponovo redizajnirano sučelje logiranja i dodani novi načini logiranja.

U verziji 4.7.0.43514 Skype donosi mogućnost traženja prijatelja u skype direktoriju i njihovo dodavanje u listu kontakata. Sada Skype donosi mogućnost isključivanja obavještenja o grupnim pozivima čime se drastično smanjuje potrošnja baterije. Ova opcija se isključuje izborom Settings > Notifications i isključivanjem opcije Sync group messages...

Bez obzira, Skype sve više postaje ... sve osim Skype-a.

Skype grupni videoOd verzije 6.26.0.1313 Skype za Android podržava i besplatne grupne video pozive (slika lijevo).

U ovoj verziji (6.14.0.665) sam otkrio jedan bug - ako Skype pokrenete na 10.1" tabletu i okrenete ga horizontalno (landscape) te izaberete neki od svojih kontakata, na lijevoj strani će se pojaviti slika kontakta a ispod ikonice kamere i telefona za video i audio poziv.

Ako kliknete na ikonicu telefona, pojavljuje se opcija za pozivanje putem Skype-a ili mobitela (ako je unesen broj telefona). Klikom na prvu opciju, poziv putem Skype-a ne pokreće poziv. Ustvari, ništa se ne dešava.

Ako okrenete tablet vertikalno (portrait), pomenute ikonice se pojavljuju gore-desno ali ovaj puta poziv funkcioniše.

Ako vaš mobitel nema prednju kameru, onda probajte verziju za te uređaje koju možete preuzeti >OVDJE<. Na HTC WILDFIRE S funkcionišu audio pozivi i slanje poruka.

P.S. Budući da Skype za Android na Bosanskom jeziku ne postoji, kontaktirao sam Skype podršku (vlasnik je Microsoft) i ponudio se da besplatno prevedem Skype na Bosanski jezik. Međutim, odgovorili su mi, kao i u slučaju Skype-a za Windows-e da nisu zainteresovani za Bosanski jezik.

Komentari  
+1 # problem!!Guest 01-12-2012 19:38
poz..imam galaxy s+ i kad pricam sa nekim kamera mene prikazuje naopacke(prednj a kamera) dali mi moze netko pomoci da to popravim?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Potencijalno rješenje problema sa Skype-omAmicus 02-12-2012 08:08
Dobrodošla na amicus.ba

Koliko sam ja uspio pronaći, novije verzije Skype-a imaju taj problem na samsung galaxy s.

Jedno od rješenja je da deinstaliraš trenutnu verziju i instaliraš verziju 2.5 koja nema taj problem
(obrnut prikaz videa sa prednje kamere).

Verziju Skype-a 2.5. možeš preuzeti direktno sa linka ispod.

d1.apktop.com/app/201110/Skype_v2.5.0.160.apk

Ja nisam postavio taj download i ne garantujem funkcionalnost.
Link sam pronašao na nekom forumu gdje tvrde da je to rješenje problema.

Nadam se da će i tebi to pomoći.

Pozdrav.

P.S.
Neki tvrde da nakon instalacije verzije 2.5. samo treba uraditi update sa Google play na najnoviju verziju i problem sa obrnutim video se neće pojavljivati ni na najnovijoj verziji.

Nisam probao. Javi ako je kod tebe uspjelo.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
+1 # B/Ujosip dzepina 17-03-2014 22:19
naj bolji
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
-1 # Odg: Skype za Android operativni sistemjosip dzepina 17-03-2014 22:20
super
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Odg: Skype za Android operativni sistemjosip dzepina 17-03-2014 22:21
odlican
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # PomocMaya 10-08-2014 18:20
Pozdrav. Imam pitanje, pa ako moze ko da mi odg. imam problem sa skypeom. Koristim operativni sistem Android 4.2. Instalirala sam skype, bez interneta, jer je vec bio u mobitelu samo se trebao da instalira, ali ne mogu da se prijavim na skype, koristim net preko wi-fi mreze, i kada pokusam da se prijavim pise mi sledece: You cannot be signed in at this time. Please check your mobile network settings and try again. Pise mi da proverim neke postavke mobilne mreze, dosta toga sam pokusala, ali ne ide, ne znam sta da radim. Da li neko mozda zna u cemu je problem, i da li se netkom desavalo slicno. Unapred vam hvala na bilo kakvoj informaciji i pomoci. Pozz...
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Provjeri konekciju...Amicus 10-08-2014 18:46
Pozdrav Maya.

Kao što Skype i kaže - provjeri da li on ima pristup internetu. Imaš li kakav firewall instaliran na svom android-u koji blokira pristup internetu.

Pored toga, deinstaliraj taj Skype koji imaš (prvo pobriši sve podatke koje je Skype skupio - Clear data), restartuj android, i sa Google Play-a skini i instaliraj najnoviju verziju Skype-a.

Ako ponovo bude javljalo istu poruku, probaj se konektovati preko HSDPA (mobilne konekcije) umjesto WiFi pa se probaj ulogirati.

Moguće je i da ti je na WiFi router-u blokiran pristup Skype serverima. Probaj Skype na drugom Androidu preko svoje WiFi konekcije.

Teško je rješavati probleme na daljinu, ali nadam se da će neki od ovih prijedloga riješiti tvoj problem.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Za MayuAlmirKurtovic 02-09-2014 09:40
Pozdrav svima..Mayo imao sam isti problem, android v 4.4.4 medjutim izbriso sam skype pocistio podatke i instalirao ovaj ponudjeni skype od Amicus-a sad radi perfekt. Hvala Amicus
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # skypemiroslav 22-10-2014 16:58
draga Gospodo,nemam vremena čitati komentare a isto tako mi megabajta.ovdje sam da skinem Skype,ako mi dozvolite,ako ne ptići ću na drugu stranicu.nisam haker,ne razumijem se baš u ovo sve,skype skidam da se čujem i vidim sa rodbinom vani.eto.pozdra v!
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # video chatmiina 10-01-2015 22:03
Imam problem sa video chatom i sa mikrofonom. Kad me neko nazove ne mogu ukljuciti kameru niti mogu vidjeti tu osobu, također ne radi mikrofon iako je ukljucen.
Btw mobitel mi je Samsung galaxy s3 Neo
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Probaj update-ovanu verzijuAmicus 11-01-2015 09:20
Pozdrav.
Od kako je Microsoft kupio Skype, problemi se samo gomilaju.
Citira miina:
Imam problem sa video chatom i sa mikrofonom. Kad me neko nazove ne mogu ukljuciti kameru niti mogu vidjeti tu osobu, također ne radi mikrofon iako je ukljucen.

Probaj prvo počistiti sve podatke Skype-a koji imaš, zatim ga deinstaliraj.
Nakon toga, preuzmi i instaliraj ovu verziju iznad.
Citira miina:
Btw mobitel mi je Samsung galaxy s3 Neo

Inače, mnogi se žale na Samsung galaxy mobitele kada je u pitanju Skype.

Ova verzija provjereno funkcioniše na SAMSUNG GALAXY CORE 2.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Pitanje?Ne bitno 30-03-2015 04:41
Znaš li ti šta se treba uraditi na mobitelu kad se sa Skajp aplikacijom ne može telefonirati sa drugim korisnicima?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # brisanjemala 22-04-2015 17:17
Pozdrav!
jedno pitanje
kako je moguće obrisati povijest skype-a s mobitela.
obrisala sam svu povijest na kompjuteru.kad sam to napravila s mobitela je pobrisan dio razgovora odnosno pbrisan je onaj dio koji sam ja slala, ali ne onaj koji je poslan meni.zadim sam deinstalirala skype s mobitela i kad sam ponovno instalirala svi razgovori su opet bili tu. potražila sam na mob skrivene foldere.pobrisa la sam sve što je bilo ali razgovori su i dalje tu.
molim pomoć. hvala
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Potrebno je izbrisati podatke vezane za aplikacijuAmicus 22-04-2015 17:24
Pozdrav.

Bez obzira na deinstalaciju i ponovnu instalaciju aplikacije, podaci ostaju sačuvani.
Moguće je, nakon deinstalacije Skype-a pobrisati njegov direktorij iz interne memorije i sa SD kartice.

Drugi način za brisanje podataka je otvoriti listu aplikacija na mobitelu (Android) i pronaći Skype. Nakon toga pritisnuti na Skype i onda pritisnuti na dugme Clear data (Počisti podatke).
Time će biti izbrisani svi podaci vezani za Skype kao i username i password. To je potrebno ponovo ukucati pri prvom pokretanju.

Nadam se da je to rješenje tvog problema.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # amicusmala 22-04-2015 17:45
hvala..pokušat ću sad..uređaj je htc one v
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # i dalje ništamala 22-04-2015 17:51
amicus
pokušala sam ovo što ste rekli,al nije izbrisalo.ne znam u čemu probl.
svejedno hvala
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Koristiš li Skype i na PC-u?Amicus 23-04-2015 07:22
Ako koristiš Skype i na računaru ili laptopu, moraš prvo zatvoriti Skype na mobitelu (najbolje da ga ugasiš).
Nakon toga, pobriši chat history na računaru.
Potom, uključi mobitel, i ponovi proceduru Clear data i Clear cache.
Time podaci moraju briti zbrisani.
Problem je, najvjerovatnije , što se sve ponovo upload-uje sa PC-a pa prvo treba tamo počistiti.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Odg: Skype za Android operativni sistemAntonina 11-09-2015 11:07
Pozdrav,imam jedno pitanje...kupil a sam nedavno samsung galaxy grand neo plus I9060i,i instalirala sam skype,medjutim iako telefon ima prednju kameru(2MP),kad a izvrsim video poziv,osoba s kojom razgovaram me ne vidi,pa ne znam u cemu je problem?
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Odg: Skype za Android operativni sistemAmicus 11-09-2015 13:52
Pozdrav.

Malo je teško napamet dati rješenje.
Prvo provjeri da li ti ta prednja kamera uopšte radi.
Zatim, provjeri koju verziju Skype-a imaš.
Da li je najnovija ili neka starija?

Skype za Android V5 zahtijeva ARMv7 procesor da bi radio vido poziv.

Koliko sam ja iščačkao, tvoj mobitel ima procesor Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7 koji je ARMv7-A.

Ne mogu garantovati, ali je moguće da taj procesor ne podržava video pozive sa prednje kamere.

Druga stvar je da ti je prednja kamera VGA rezolucije, pa je moguće da je Skype zbog toga odbija koristiti - slab kvalitet videa.

Po komentarima na internetu mogu zaključiti da to i nije baš dobar telefon. Preporuke su - DON'T BUY.
:sad:
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # UpitMirog 03-02-2016 16:09
Pozdrav!
Imam jedno pitanje. Da li je moguće ostvariti video grupni poziv u Skyp-u između PC i mobitela. Hvala
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Na žalost, ne...Amicus 03-02-2016 16:15
Pozdrav.

U suštini, nije bitno sa kojeg uređaja se korisnik konektuje na Skype tako da PC-Android konekcija nije problem.

Pravi problem je u tome što, koliko je meni poznato, Skype za Android uopšte NE podržava grupne video pozive.

Znači, sa mobitelom putem Skype-a nije moguće obavljati grupne video pozive.

Unfortunately, Skype for Android doesn’t support group video calls. You can participate in a group call, but only using audio. You will not be able to send or receive video.

Izvor: oficijelna Skype podrška.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Problem s aplikacijom skype na tabletuGoran13 15-03-2016 18:18
Prilikom pokretanja aplikacije na tabletu (android) skype se ne da upaliti. Prikaze Greška, Izvještaj ok.
Ažuriran je tablet i instalirana najnovija verzija skypa. Kad sam pokusao sa starijom verzijom isto mi je dalo grešku. Da li postoji neki link za skidanje starijih verzija? I takodjer mi je dalo grešku i na facebook ali sam ga uspjeo pokrenuti za razliku od skypa.
Nadam se Vašem odgovoru. Unaprijed hvala.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Prvo počisti sve tragove starog Skype-aAmicus 15-03-2016 18:26
Pozdrav.

Pri Android aplikacijama, vrlo često, nastane problem sa konfiguracijiom.
Da bi se to riješilo, treba pokrenuti Settings\Applic ations (dalje je odvisno od verzije Androida) i pronaći listu instaliranih aplikacija.
Tu pronaći Skype i kliknuti na ime te počistiti Cache i Data klikom na dugme CLEAR CACHE i nakon toga na dugme CLEAR DATA.
Nakon toga, ako postoji dugme UNINSTALL UPDATES i na kraju na dugme UNINSTALL.
Time će Skype biti potpuno uklonjen.
Sada, restartovati tablet i ponovo instalirati Skype.

Nakon toga, ako nije oštećen sistem, sve treba da funkcioniše.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # ?edoboy 05-07-2016 08:22
Pozdrav!!! Imam jedno pitanje!!! imam mobitel ZTE Blade V220 i do pre jedno mesec dana prilikom poziva na skype-u prednja kamera je prestala da radi, samo radi zadnja, ovamo kad hoću da uslikam običnu fotografiju radi savršeno pa ako bi mogli da mi pomognete da rešim taj problem!!! Unapred hvala!!!
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Probaj stariju verzijuAmicus 05-07-2016 09:18
Pozdrav.
Mislim da nije problem u mobitelu (barem ne kada je riječ o ispravnosti).
Problem je, najvjerovatnije , u kompatibilnosti nove verzije Skype-a sa tim mobitelom.

Preporučio bih da deinstaliraš trenutnu verziju Skype-a i instaliraš prvu stariju verziju.
Ako ni ta ne radi, probaj sljedeću stariju i tako dok ne pronađeš onu koja radi sa prednjom kamerom.

Pored tog bih preporučio da uradiš update operativnog sistema na mobitelu (ako postoji mogućnost).

Sretno sa rješavanjem problema.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # !edoboy 05-07-2016 18:36
:-) hm. Posle postavljanja ovog pitanja nazvao sam rođaka na skype preko mobitela da o5 proverim situaciju i zamisli :-) kamere savršeno rade ali do sada sam primetio da samo prema jednom korisniku prilikom razgovora prednja kamera ne radi.nisam proverio prema ostalim korisnicima ali i prema ovom korisniku je kamera radila do pre jedno mesec dana!!! Veruj da ni ja ne znam šta se dešava :oops::roll::D
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # problem video poziva s laptopa na mobitelNataly1912 11-01-2017 09:10
Poštovani,
Imam problem da kad ja zovem sestru na skypu sa iphone 5 na njen laptop ja vidim nju a ona ne vidi mene (samo vidi svoju sliku na laptopu) iako na svom ekranu imam i svoju i njenu sliku,a kad ona nazove mene ona vidi mene a ja ne vidim nju nego samo sebe. Da li mi možete pomoći u čemu je problem i kako da uspijemo da se obe vidimo? hvala puno na pomoći
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
0 # Odg: problem video poziva s laptopa na mobitelAmicus 12-01-2017 16:59
Pozdrav.

Nisam imao priliku probati Skype za iphone ali znam da je verzija za Android vrlo često problematična.

Skype vrlo često ima probleme pri konekciji sa uređajaj različitih operativnih sistema.

Preporučujem prvo da oboje uradite update Skype-a na posljednju verziju za oba uređaja.
Nakon toga, počistiti sve podatke koje je je Skype sačuvao (Android ima opciju Clear data).
Time će biti pobrisani favorites kontakti. Treba ih ponovo dodati.

Nakon toga probati ponovo video poziv.

Ako opet ne bude radilo kako treba, probaj da li funkconiše kada kreiraš konferencijski poziv.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj | Prijavi administratoru
Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Amicus copyright 2019