Pogledajte! WinMP4Extract, Windows program za extrakciju GPS podataka iz 70mai Dash Cam Pro i A800 video snimaka - opis rada i download besplatnog programa

 

WinMp4ExtractWinMp4Extract camerasWinMp4Extract (03)

 

  ekg

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja sa stranice, u svrhu objavljivanja na drugom mjestu, bez dozvole autora! Pri kopiranju sadržaja sa dozvolom autora, zamolio bih Vas da postavite i link na http://amicus.ba kao izvor informacija.

Za ljepši dan

Support http://amicus.ba with small donation

Pretraga

TourGuide (Turistički vodič) HrAcBpOdmorišta je detaljan GARMIN vodič sa informacijama o 115 odmorišta sa ili bez benzinskih pumpi na autocestama u Hrvatskoj. Na slici ispod je karta Hrvatske sa mrežom autocesta i označenim autocestama koje pokriva moj TourGuide HrAcBpOdmorišta.

Hrvatske  autoceste

TourGude pokriva kompletne autoceste A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8 i A9.

Šta podrazumijevam pod time da HrAcBpOdmorista sadrži informacije? Informacije o odmorištima podrazumijevaju sljedeće:

  • Ime odmorišta i naziv benzinske pumpe, ako postoji
  • Adresa odmorišta
  • Sadržaji odmorišta: PARKING, GORIVO, CAFFE, TRGOVINA, RESTORAN, IGRAONICA, BANKOMAT ...
  • Brojevi telefona benzinske pumpe i/ili restorana/motela, ako postoji
  • Slika odmorišta
  • Dodatne informacije

Prvo da razjasnimo pojam POI (Point Of Interest) ili Tačka Interesovanja. Kada, tokom putovanja, naiđete na neku zanimljivost ili korisnu ustanovu, firmu, zabavište ili slično, onada na svom GARMINU pritisnete na dugme Save (Sačuvaj) čime ste tu poziciju sačuvali u svoje Favorites (Omiljene). Kasnije, izborom te tačke iz Favorites možete joj promijeniti ime, dodati sliku, zamijeniti ikonicu, upisati broj telefona i zamijeniti kategoriiju u kojoj je ta POI smještena. Na taj način možete skupiti veliki broj interesantnih pozicija. Međuti, ako sve te svoje POI skupite u jedan file i od njih kreirate TourGuide, onda imate mogunost dodavanja i informacija o sadržajima na tim lokacijama, opisa, adrese i što je najvažnije - Proximity alerts (Uzbune blizine).

 

Šta je Proximity alert? Kada se nađete na određenoj udaljenosti (podesite po želji) od svoje POI, GARMIN na display-u prikaže poruku sa imenom te POI i odsvira alarm (zvuk birate sami - isti za sve POI). Kada se nađete dovoljno blizu vidjećete i ikonicu koju ste postavili za tu POI.

Znači, razlika između klasične snimljene pozicije - POI i POI u TourGuide-e je ta što TourGuide sadrži veliki broj POI u jednom file-u, nudi prikaz daleko više  informacija o destinaciji i što je najvažnije - automatski, na display-u prikazuje ime odmorišta koje je u blizini i odsvira alarm upozorenja.

 

Napomena: Da bi GARMIN uopšte prikazivao lične POI potrebno je uključiti njihovo prikazivanje u konfiguraciji. Izabrati Tools, zatim Settings, Proximity Points. Pritisnuti Change i markirati Custom POIs. Potvrditi sa OK i od sada će vaš GARMIN koristiti i vaše lične POI.

 

Jedan način upotrebe TourGuide-a je pregled informacija o odmorištima i benzinskim pumpama na sljedeći način:

prvo, na početnom ekranu izabrati Where to? (primjeri su sa GARMIN Nüvi 255W), slika ispod.

Početni ekran

Nakon toga treba pronaći ikonicu Extras (Extra)

Extras prikazUnutar menia Extras su TourGuide file-ovi koje imamo instalirane na GARMIN-u i meni Custom POI (Lične POI tačke)

Custom POI meni
Izborom Custom POI dobijamo listu u kojoj se nalazi i HrAcBpOdmorista.

Lične POI

Izborom HrAcBpOdmorista prikazuje se lista odmorišta. GARMIN Nüvi 255W prikazuje 52 tačke najbliže trenutnoj lokaciji (12 ekrana po 4 stavke). Ostale možete pronaći pritiskom na dugme Spell (Napiši ime).

OdmorištaIzborom bilo kje stavke prikazuje se Go (Kreni) prozor sa informacijama i umanjenom slikom izabranog odmorišta.

Go display

Pritiskom na dugme Go! (Kreni!) pokrećemo navigaciju do izabrane tačke (u ovom slučaju odmorište Gradna jug na autocesti A3 i benzinsak pumpa INA). U lijevom uglu je umanjena slika odmorišta. Pritiskom na tu sliku dobijamo prikaz slike u punoj veličini. Dugme play desno omogućava da poslušamo zvuk alarma koji se javlja kada dođemo u blizinu odmorišta. Ispod su informacije o odmorištu sa sadržajima koje odmorište nudi. Pritiskom na dugme More (Više) dobijamo novi prikaz sa više detalja o odmorištu.

Prikaz detalja o odmorištu

 

Druga, bitniji dio TourGuide-a HrAcBpOdmorista su upozorenja kada se nalazimo u blizini odmorišta. Naime, u toku vožnje, kada se nađemo na udaljenosti od 1000m (1km) ili oko 30 sekundi vožnje od odmorišta (po ograničenju od 130 km/h), GARMIN na display-u prikazuje poruku sa imenom odmorišta i odsvira zvuk alarma. (udaljenost na kojoj se alarm javlja i zvuk alarma mogu podesiti po želji)

Najava odmorištaKada dođemo u blizinu odmorišta, na display-u se pojavi i ikonica na poziciji odmorišta, u ovom slučaju šoljica za kafu (znak za odmor)

Pored odmorištaPoruka na display-u ostaje sve dok se ne udaljimo od odmorišta (podešeno 1km). Kada naiđemo na sledeće odmorište, pojavljuje se nova poruka na display-u i alarm tako da znamo na koje odmorište nailazimo.

Evo kako to u stvarnosti izgleda (snimak GARMIN-a u vožnji. P.S. Nisam ja vozio tokom snimanja :))

Uz pomoć HrAcBpOdmorista TourGuide-a imate automatsku najavu odmorišta a detalje o svim odmorištima možete pogledati na način opisan na počertu članka (izbor Where to?).

TourGuide HrAcBpOdmorišta možete preuzeti na linku ispod: