Pogledajte! WinMP4Extract, Windows program za extrakciju GPS podataka iz 70mai Dash Cam Pro i A800 video snimaka - opis rada i download besplatnog programa

 

WinMp4ExtractWinMp4Extract camerasWinMp4Extract (03)

 

  ekg

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja sa stranice, u svrhu objavljivanja na drugom mjestu, bez dozvole autora! Pri kopiranju sadržaja sa dozvolom autora, zamolio bih Vas da postavite i link na http://amicus.ba kao izvor informacija.

Za ljepši dan

Support http://amicus.ba with small donation

Pretraga

Dali ste li uključeni u projekat seti@home?.

Od davnina su aktuelne pričee o "malim zelenim", "svemircima", "vanzemaljcima", "marsovcima" i slično.

Jeste li nekada pomislili da se uključite u otkrivanje istine o (ne)postojanju posjetilaca iz svemira?

Ako jeste, postoji jedan projekat koji se zove SETI@HOME (Search for Extraterrestrial Intealligence) a koji ima za cilj otkrivanje inteligentnog žvota izvan planete zemlje.

seti@home logoJedan od pristupa je takozvani radio SETI koji koristi radio teleskope za analizu uskopojasnih radio signala iz svemira. Nije poznato da se takvi signali pojavljuju u prirodi sami od sebe, pa bi detekcija takvih signala bila dokaz postojanja izvanzemaljske tehnologije a time i izvanzemaljske inteligencije.

Najveći dio radio signala za obradu se dobija od ARECIBO radio teleskopa u Portoriku.

ARECIBO radio teleskop u Portoriku

Radio signali sadrže velike količine smetnji koje dolaze sa zemlje kao i od strane satelita u zemljinoj orbiti. Za digitalnu analizu tih radio signala je potrebna ogromna računarska snaga. Stoga je 1995. godine David Gedye predložio formiranje virtualnog superkompjutera uvezivanjem velikog broja PC-a širom planete putem interneta u projekat SETI@HOME što je i ostvareno 1999. godine, kada je projekat zvanično startao...

 

Jeste li nekada pomislili da se uključite u otkrivanje istine o (ne)postojanju posjetilaca iz svemira?

Ako jeste, postoji jedan projekat koji se zove SETI@HOME (Search for Extraterrestrial Intelligence) a koji ima za cilj otkrivanje inteligentnog života izvan planete zemlje. Jedan od pristupa je takozvani radio SETI koji koristi radio teleskope za analizu uskopojasnih radio signala iz svemira.

Nije poznato da se takvi signali pojavljuju u prirodi sami od sebe, pa bi detekcija takvih signala bila dokaz postojanja izvanzemaljske tehnologije a time i izvanzemaljske inteligencije.

Najveći dio radio signala za obradu se dobija od ARECIBO radio teleskopa u Portoriku.

Radio signali sadrže velike koližine smetnji koje dolaze sa zemlje kao i od strane satelita u zemljinoj orbiti. Za digitalnu analizu tih radio signala je potrebna ogromna računarska snaga. Stoga je 1995. godine David Gedye predložio formiranje virtualnog superkompjutera uvezivanjem velikog broja PC-a širom planete putem interneta u projekat SETI@HOME što je i ostvareno 1999. godine, kada je projekat zvanično startao.

BOINC logo

Domaćin projekta je Univerzitet Kalifornije (University of California) BERKELEY

U suštini, potrebno je sa sa službene stranice download-ovati open source aplikaciju koja se naziva BOINC (skraćenica za Berkeley Open Infrastructure for Network Computing ) i instalirati je na svom računaru.

Pri prvom pokretanju, biće ponuđen izbor projekta u kome želite da učestvujete (seti@home) i kreiranje novog naloga (ako ga već nemate).

Nakon toga, program će automatski da download-uje segmente za analizu, analizirati ih i rezultate poslati nazad. Normalno, podrazumijeva se da imate internet konekciju :)

Ovako izgleda program u radu:

Boinc zadaci

A ovako izgleda statistika odrađenih analiza sa "skupljenim" pojenima prikazanim u vidu dijagrama:

BOINC statistika

Sama digitalna analiza (Furier-ova analiza) predstavlja procesorski zahtjevnu operaciju. Stoga je dobro u postavkama programa podesiti da se analiza obavlja samo kada korisnik računara nije aktivan ili, ako imate "jači" računar, da se obavlja i u dok je korisnik aktivan ali uz smanjen procenat upotrebe procesora. Ustvari, sve se može podesiti po želji.

Ja sam se projektu pridružio 20. marta 2003. godine. Nakon što sam zamijenio laptop, jedno vrijeme sam zaboravio na to pa sam nakon 2 godine ponovo nastavio. Kad god je računar u "praznom hodu", BOINC "drobi" podatke i dokazuje da života van Zemlje IMA/NEMA.

Projektu se možete pridružiti >OVDJE<

P.S.

Ako vas zanima više detalja o načinu podešavanja programa, kontaktirajte me putem Kontakt forme.