Support amicus.ba with small donation

 

Restart nakon update-a Windows 10Budući da sam uključen u Windows Insider program, dobio sam priliku da testiram Windows 10 još od prve verzije.

Dugo vremena je aktivna bila verzija Windows 10 Pro Technical Preview iako je imala gigabajte update-a. Sada je Windows 10 instalacija postala Windows 10 Pro Insider Preview i donosi veliki broj promjena u odnosu na prethodnu verziju.

Nakon update-a, potrebno je izvršiti restart sistema (slika iznad), nakon kojega se pokreće potpuno nova instalacija Windows-a a koja nam daje potpuno novi Windows 10.

Win10 technical previewU donjem desnom uglu desktop-a testne verzije Windows 10 je ispisana verzija Windows-a. Kao što se vidi na slici lijevo, prije nego što sam instalirao update za Windows 10, bila je verzija Windows 10 Pro Technical Preview

Budući da sam ovu verziju testirao već neko vrijeme, moram priznati da sam bio prilično razočaran onim što nudi i pokazuje, pogotovo poslije tolikih pompoznih najava i obećanja.

Jedino što je bilo odmah primijetno je da je nestalo ono užasno Windows 8 Metro sučelje ili takozvani START, zbog kojeg sam morao napuštati aktivni program i gledati u gomilu pravougaonika i kvadrata svaki puta kada želim pokrenuti novi program.

Sada su ti kvadrati i pravougaonici (Tiles) smješteni u novi Start meni koji uopšte ne izgleda loše.

Međutim, da bi došli do novog Start menia, potrebno je prvo instalirati update za Windows 10 Pro Technical Preview koji, kao na slici na početku članka, zahtijeva restart računara.

Nakon restarta se pokreće nova instalacija Windows-a kao na slici ispod:

Završena instalacija Windows 10 update-a

Instalacija će potrajati neko vrijeme a sistem će biti restartovan nekoliko puta dok prođe kroz segmente: Setting up, Applying PC settings i finalni segment instalacije Setting up a few things.

Po zadnjem restartu nas pozdravlja novi lock screen sa okruglom slikom profila umjesto kvadratne kakva je bila prije.

Win10 novi lock screen

Nakon logiranja u sistem, u donjem desnom uglu desktop-a možemo odmah primijetiti Win10 insider previewnovu verziju - Windows 10 Pro Insider Preview.

Ova verzija donosi mnoge visualne promjene kao i funkcionalne tako da Windows 10 počinje da liči na pravi operativni sistem.

Istovremeno, u sklopu Windows 10, Microsoft predstavlja i nasljednika Internet explorer-a. To je web browser Edge koji je proizašao iz projekta Spartan.

Iako je ovo Preview verzija i ima puno nedostataka koje treba otkriti i ispraviti čemu pomaže feedback od strane korisnika, nakon instalacije firewall-a sam primijetio ogroman broj konekcija koje sistem uspostavlja sa raznim IP adresama čak i kada niti jedna aplikacija nije aktivna.

Da nije riječ samo o paranoji pokazuje i sljedeća slika koja predstavlja default-no uključenu opciju Windows 10.

Microsoft špijuniranje

To je opcija koja omogućava slanje informacija kako, ili je to i šta pišemo i tipkamo na računaru da bi u budućnosti unaprijedili tipkanje i pisanje (HAHA).

Ovu opciju je moguće isključiti ako kliknete na Start meni, izaberete Settings te u dobijenom prozoru izaberete Privacy. Nakon toga će biti prikazana lista opcija od kojih je i pomenuta opcija slanja informacija o tipkanju na računaru.

Na vama je da li želite da je ostavite uključenom ili ćete je isključiti kao što sam ja učinio.

Prije nego što izaberete, zapitajte se da li ima uopšte smisla da nekome šaljete informacije o tome šta i kako tipkate u dokumentima na svom računaru? Pa zar nije dovoljno što svako otipkano slovo na interentu odmah postaje javno? Zar trebam i hard disk svog računara dati Microsoftu na uvid?

Napomena:

Windows 10 Insider Preview je instalacija Windows-a koja je još daleko od potpuno funkcionalne. Zbog toga se ne preporučuje instalacija za svakodnevnu upotrebu. Ako želite da probate Windows 10, potrebno je da ga instalirate na poseban računar koji ne koristite u svakodnevnom radu. Drugi način, kao što sam ja uradio, je da na svom računaru instalirate virtualni PC i unutar njega instalirate Windows 10.