Support amicus.ba with small donation

 

Insecure connection upozorenjeOd verzije 52 Mozilla Firefox prikazuje upozorenje ako korisnik klikne u polje za upis password-a na stranici koja ne koristi https protokol.

Upozorenje treba da obavijesti korisnika da će upisani password biti prenešen bez enkripcije, odnosno da postoji mogućnost da neko presretne i pročita upisane podatke.

Ta poruka, 'This connection is not secure.', izgleda kao na slici lijevo.

Kako isključiti prikaz ove poruke u Firefox-u?

Inače nisam pristalica isključivanja sigurnosnih opcija bilo kojeg programa, ali ova poruka je besmislena iz više razloga.

Prvo, svako ko imalo zna kako funkcioniše web, i sam vidi da se nalazi na http a ne na https stranici.

Drugo, korisnik nema kontrolu nad web stranicom koju posjećuje stoga, ako je želi koristiti mora upisati tražene podatke.

I treće, zašto poruka upozorenja mora prekrivati formu za upis podataka (u primjeru na slici iznad, dugmad Register i Login)?

Budući da ova poruka nema nikakve koristi za mene, odlučio sam da ne želim više da je vidim.

U tu svrhu je potrebno, u address bar Firefox-a upisati about:config i pritisnuti Enter.

Pojaviće se upozorenje: 'This might void your warranty!' koje nema nikavog smisla budući da je Mozilla Firefox besplatan software. Kliknuti na dugme I acept the risk! te u search polje novog prozora upisati insecure da se izvrši filtriranje kao na slici ispod.about:config Pronaći stavku security.insecure_field_warning.contextual.enable, kao na slcii iznad i dvokliknuti na tu opciju da se u koloni value pojavi false.

Od sada neće biti prikazivano upozorenje This connection is not secure kada korisnik upisuje šifruna stranici koja ne koristi enkripciju.

Napomena:

Isključivanje prikaza upozorenja ne znači da je opasnost uklonjena! Bez obzira na postojanje/nepostojanje enkripcije, svako treba dobro paziti gdje upisuje važne podatke.