Support amicus.ba with small donation

 

MPC logoMedi Player Classic je media player koji me toliko prijatno iznenadio da sam zbog njega odustao od KMPlayer-a kojeg sam koristio godinama.

Media Player Classic Home Cinema ili skraćeno MPC-HC, je odličan besplatan media player koji podržava gotovo sve poznate media formate a nevjerovatno malo opterećuje procesor.

KMPlayer, koji sam koristio godinama i za njega radio prijevod na Bosanski, me najviše privlačio zbog mogućnosti prikaza titlova na overlay površini, odnosno, na crnoj traci ispod filam (ako film ne prekriva cijeli ekran) odnosno uz donji rub prozora player-a.

Kratak opis MPC-HC player-a, verzija 1.7.13 (29. VII 2017), i link za download su ispod.

Instalacija za MPC-HC, 32bitna verzija:

Dokumenti za download:
(1 glas)
MPC_player0

Download instalacije za Media Player Classic (32 bitna verzija)

Autor;MPC-HC
Datum28-03-2016
Jezik  Spanish
Sistem  Android
Veličina 12.7 MB
Download 13

Instalacija za MPC-HC, 64bitna verzija:

(0 glasova)
MPC_player

Download instalacije za Media Player Classic (64 bitna verzija)

Autor;MPC-HC
Datum28-03-2016
Jezik  Spanish
Sistem  Android
Veličina 13.5 MB
Download 17

Na slici desno je glavni prozor MPC-HC player-a. Kao što se vidi sa MPC playerslike, dizajn je minimalistički ali to ne umanjuje funkcionalnost.

Budući da se film ionako gleda u full screen prikazu, to se niti jedan dio player-a pri tome i ne vidi tako da i nije potrebno neko posebno ukrašavanje.

Jedina izmjena koju sam ja napravio je zamjena default trake sa kontrolama za reprodukciju (play, pause, stop,...). Za to je potrebno download-ovati jednu od arhiva na stranici Toolbar images i sliku toolbar.png (ili toolbar.bmp) iskopirati u root direktorij MPC-HC (tamo gdje se nalazi .EXE). Nakon ponovnog pokretanja player-a biće primijenjen novi toolbar.

Video ili audio file je moguće pokrenuti izborom File→Open File... ili jednostavno povlačenjem media dokumenta i njegovim ispuštanjem u glavni prozor media player-a.

MPC-HC posjeduje veliki broj opcija koje je moguće prilagoditi svojim potrebama i željama i to prepuštam vama da istražujete.

titlovi1Default postavke su zadovoljavajuće tako da nema neke velike potrebe za podešavanjem.

Ja sam samo podesio prikaz titlova budući da mi se nije sviđao prikaz preko filma, iako je ispod filma bio neiskorišten crni prostor.

Za pristup opcijama potrebno je izabrati View→Options...

Za prikaz titlova na tzv. overlay površini - crnom dijelu ispod filma (ako nije prikazan preko cijelog ekrana), odnosno uz donji rub prozora, potrebno je izvršiti sljedeća podešenja:

U lijevom dijelu prozora izabrati Subtitles da se pojavi prozor kao na slici lijevo. Podesiti sve postavke kao na slici.

titlovi2

Zatim kliknuti na opciju Default Style i podesiti opcije kao na slici lijevo.

Font možete izabrati po želji, kao i njegovu veličinu.

Ja sam izabrao Ubuntu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još jedna dobra stvar je što Media Player Classic odlično funkcioniše sa Unified Remote - daljisnki pomoću kojega sa Android mobitela upravljate reprodukcijom MPC-HC putem WiFi ili BlueTooth konekcije.

MPC-HC trenutno ne posjeduje prijevod na Bosanski jezik (ništa novo). Međutim, ja radim na prijevodu MPC-HC na Bosanski jezik tako da u narednoj verziji možete očekivati da MPC-HC u potpunosti 'progovori' Bosanski.

MPC-HC je 'progovorio' Bosanski jezik. Preveo sam kompletan MPC-HC na Bosanski jezik, program i instalaciju programa.

Ako, nekim slučajem (kao ja) još uvijek posjedujete i računar sa Windows XP SP2 onda morate koristiti stariju verziju player-a - Verziju 1.5.1 koja radi pod ovim operativnim sistemom, jer ove novije ne rade. Tu možete pronaći u download zoni a o njoj će biti riječi u drugom članku.