Support http://amicus.ba with small donation

DspellCheckNotepad ++ je program koji ne koristi veliki broj ljudi iz prostog razloga što za prosječnog Windows korisnika niti sam notepad nije baš često korišten a kamoli njegova naprednija zamjena.

Notepad ++ je, kako mu i ime sugerira, tekstulani editor kao i obični Windows notepad ali turbo izvedba :). Suži kao editor tekstualnih datoteka (extenzija*.txt) ali i puno više od toga.

To 'puno više od toga' upućuje na neku vrstu profesionalne upotrebe. Jedna od jako dobrih karakteristika Notepad ++ programa je mogućnost korištenja plugin-ova (dodataka).

Jedan od takvih plugin-ova je DSpellCheck koji, pa, vrši provjeru gramatike teksta koji tipkate. Zna biti korisno, ako niste ljubitelj MS Word-a. Međutim, dešava se da upravo taj plugin pravi probleme prilikom zatvaranja Notepad ++.

Nakon klika na X u gornjem desnom uglu prozora, očekujem da mi program ponudi da sačuvam izmjene i da se zatvori, ili ako nema nikakvih izmjena, da trenutno nestane sa ekrana i iz memorije. Međutim, Notepad ++ često samo pobijeli i ostaje na ekranu. Čak, toliko uspori računar da statusna traka postane nedostupna (čak i na Intel i5 procesoru sa 6GB RAM-a).

Krivac za to je pomenuti DSpellCheck plugin. Rješenje se nameće samo - deinstalacija problematičnog pugin-a.

Deinstalacija, kao i instalacija, plugin-ova u Notepad ++ se vrši iz Plugin manager-a izborom Plugins -> Plugin manager -> Show plugin manager nakon čega se pojavljuje prozor kao na slici ispod.Plugin managerBudući da starta na tab-u Available (Dostupno) pokušaće uspostaviti konekciju na internet, na što bi vas mogao upozoriti firewall (ako ga imate instaliranog).

Za prikaz liste instaliranih plugin-ova je potrebno kliknutio na tab Installed. U listi na slici iznad je i problematični DSpellCheck plugin koji treba deinstalirati. Sada selektovati (da se pojavi kvakica ispred imena) DSpellCheck plugin te kliknuti na dugme Remove, nakon čega se pokreće procedura uklanjanja plugin-a koja podrazumijeva i restart Notepad ++.

Upravo tu nastaje problem jer plugin i uklanjamo zbog nemogućnosti restarta a sada nam treba upravo to. (kao problem driver-a za mrežnu karticu - konektujte se na internet da download-ujete driver-e za mrežnu karticu koja će omogućiti konekciju na internet :)

Postoji rješenje i za to. Nakon potvrde uklanjanja i restart-a Notepad ++ će ponovo zablokirati kao i prije. Potrebno ga je 'ubiti' pomoću task manager-a. Ako ponovo pokrenete program, pojaviće se poruka, ako na slici ispod, da postoje nedovršene akcije vezane za plugin-ove i da li želite da ih završite sada.

Poruka nakon brisanja plugin-a

Ako kliknete na dugme Yes Notepad ++ će ponovo pokrenuti restart te opet zablokirati i tako u krug.

Rješenje je sljedeće: nakon uklanjanja plugin-a DSpellCheck prvog restart-blokiranja i 'ubijanja' pomoću task manager-a ne pokretati Notepad ++ nego pronaći folder C:\Program Files\Notepad++\plugins\ i u njemu DLL DSpellCheck.dll te ga, bez milosti, izbrisati!

Nakon brisanja DSpellCheck.dll pokrenuti Notepad ++ nakon čega će se ponovo pojavit poruka kao na slici iznad. Sada kliknuti na dugme Yes nakon čega se pokreće uklanjanje DSpellCheck plugin-a koje malo zastane na brisanju DSpellCheck.dll (jer je već izbrisan). Sačekajte da se procedura završi (iako izgleda kao da je blokirala). Notepad ++ će se sam restartovati ali ovaj puta bez problematičnog DSpellCheck plugin-a.

Probajte sada zatvarati Notepad ++. Ja više nisam imao problema sa blokiranjem prilikom zatvaranja programa.

Ako baš trebate neki plugin za provjeru pravopisa - instalirajte neki drugi plugin.