Support http://amicus.ba with small donation

Thunderbird porukaThunderbird je mail klijent koji dolazi iz Mozilla-e, ako i Firefox i potpuno je besplatan.

Zbog okrenutosti prema korisniku (za razliku od Microsoft Outlook-a i Outlook express-a) koristim ga već godinama.

Budući da ga je moguće koristiti i za POP3 kao i za IMAP pristupa mail-u koristima ga za sve svoje mail-ove (@amicus.ba, @hotmail.com, @google.com).

Međutim, nedavno mi se desilo, poslije nekih podešavanja na jednom od Gmail naloga sam, za taj mail, počeo dobijati poruku kao na slici iznad.

Direktno, iz web browser-a, imam pristup tom nalogu, međutim, Thunderbird nema pristup. Na linku koji je naveden u poruci iznad (https://support.google.com/mail/answer/78754) sam pronašao stavku kao na slici ispod:

Link1Klikom na link allow less secure apps access pojavljuje se uputstvo kako omogućiti manje sigurnim aplikacijama, u ovom slučaju Thunderbird-u pristup Gmail nalogu (manje siguran jer sam podesio POP3 pristup a ne IMAP).

Link 2Potrebno je ulogovati se u svoj Gmail nalog iz web browser-a te kliknuti na link Allow less secure apps kao na slici iznad, nakon čega će se pojaviti prikaz kao na slici ispod.

Dozvoli manje sigurne aplikacijeKlikom na opciju Turn off (Isključi), na svoj Gmail ćete dobiti mail sa naslovom Access for less secure apps has been turned on koji vas obavještava o izvedenoj akciji. Isti mail će stići i na backup mail (ako ste ga podesili).

Rezultat toga je da će Thunderbird bez problema moći pristupati Gmail nalogu i čitati te slati mail-ove. Na vama ostaje da se pobrinete za sigurnost postavljanjem dobrog password-a te uključivanjem 2-step verifikacije što će otežati/onemogućiti neovlašten pristup pristup vašem mail-u.