Support http://amicus.ba with small donation

Skype logiranje
Budući da je vrlo popularan pod Windows, MAC i Linux operativnim sistemima, bilo je pitanje vremena kada će se pojaviti verzija Skype-a za Android operativni sistem.

Kao što je poznato Android operativni sistem za mobilne telefone je postao strašno raširen, tako da je Android verzija Skype-a bila i očekivana (trenutna verzija: 8.25.0.5 - 16. VII 2018.)

Kako bilo, oboje je besplatno (barem načelno) pa zašto da to ne iskoristim.

Ako imate Android mobitel sa wireless-om tako da se možete 'kačiti' na razne bežične mreže onda je dobra ideja instalirati Skype. Inače, Android Skype omogućava slanje poruka drugim Skype korisnicima (bez obzira sa kog operativnog sistema se konektuju), audio pozive, takođe prema drugim Skype korisnicima, a na Android-u, od verzije 2.3. Skype omogućava i video pozive ali ako vaš mobitel posjeduje i prednju kameru.

Slanje poruka je bez problema, ako isključimo uticaj male tastature mobitela. Isto tako, audio poziv je bio zadovoljavajući. U suštini, kao da razgovarate sa nekim putem mobitela.

U toku poziva sam se povezao na internet putem wireless-a mobitela na DSL konekciju na 10/4MBps. Na ovoj brzini konekcije nisam imao nikakvih problema sa prekidima ili kvalitetom zvuka.

Na slici iznad je ekran za logiranje u Skype pomoću raznih naloga. Naime, u Skype se moguće ulogovati sa Messenger podacima i imati sve MSN kontakte. Microsoft, koji je od 2011. vlasnik Skype-a planira ukinuti je ukinuo Windows Live messenger (!) pa je Skype-u pridružio kompletan servis Messenger-a.

Na slici desno je QR code za download aplikacije direktno na mobitel.Android Skype QR code

QR code je Quick Response Code i predstavlja evoluciju klasičnog bar kôda sa uspravnim crtama. Za Android postoje besplatni QR čitači među kojima je i QR Droid koga možete pronaći na Google play-u (bivši Android market).

Kako funkcioniše instalacija preko QR kôda?

Pokrenete svoj QR code čitač, izaberete da kôd čita sa kamere i samo usmjerite kameru na sliku kôda i sačekate da dobijete tekst koji je sadržan u kôdu. To može biti neka poruka, link na web stranicu  ili u ovom slučaju link za download.

Budući da je link prilično dug, neki mobiteli ne nude odmah download. U tom slučaju, prvo selektovati cijeli link, kopirati ga i pastirati u address bar web preglednika na mobitelu. Zatim pokrenuti taj link i Skype.apk će biti sačuvan u Download direktorij na MicroSD kartici mobitela.

Prije svega, potrebno je download-ovati aplikaciju (.APK) na mobitel sa linka ispod:

Skype 8.1Skype 8.1Skype logiranje

Nakon download-a, pronaći Skype.apk na svom mobitelu i instalirati ga.

Da bi uopšte bilo moguće instalirati aplikaciju koja ne dolazi sa Google play-a potrebno je uključiti opciju Unknown sources (Nepoznati izvori). Do te opcije se dolazi izborom Settings a zatim Applications. Nakon toga markirati opciju Unknown sources.

Sada je moguće instalirati bilo koju aplikaciju sa MicroSD kartice. Potrebno je samo da imate neki file browser.

Ekran za logiranje, pomoću Skype username i password-a, izgleda kao na drugoj slici iznad. Potrebno je utipkati svoje Skype ime i šifru i pritisnuti na dugme Sign in da se ulogujete u svoj Skype.

Naravno, prije logiranja morate obezbijediti konekciju na internet sa svog mobitela.

Nema bogatstva izbora opcija kao na PC verziji, ali ja ionako i ne koristim svu tu silu opcija. U odnosu na prethodnu verziju, Skype za Android je još siromašniji što se tiče dostupnih opcija, tako da sad izgleda potpuno minimalistički.

Pritiskom na ime kontakta pokreće se chat, dok se nakon dugog pritiska pojavljue izbor za dodavanej u omiljene, blokiranje kontakta ili uklanjanje kontakta.

Sada se postavlja jedno vrlo logično pitanje:"Kako da se odlogujem iz Skype-a?". Vrlo (NE)jednostavno. Pritiskom na sliku profila, zatim na tipku zupčanika desno (koji više liči na sunce) te skrolovanjem do dna da se pojavi opcija Sign Out (Odjavi se).

Uživajte u razgovorima sa prijateljima i poznanicima.

Samo da napomenem da nakon izlaska iz Skype-a, vrlo često ostane učitan u memoriji pa džaba zauzima oko 15 MB RAM-a što bespotrebno usporava mobitel i prazni bateriju. Zauzeće memorijeStop Skype

Zato, nakon završetka Skype razgovora, provjerite dali je ostao u memoriji izborom Settings\Applications\Running services, slika lijevo.

Ako ga nađete u listi, pritisnite na Skype a zatim u novom ekranu na dugme Stop da se aplikacija zaustavi i oslobodi memorija, slika desno (P.S. ovo se u novijim verzijama rijetko događa).

 Skype novosti V3

 

Verzija 3 je donijela neke izmjene u dizajnu aplikacije, mogućnost logiranja sa Microsoft nalogom (hotmail, MSN), novi dizajn za tablet računare i popravke grešaka.

    Skype za Android v5

Verzija 4 je donijela drastičnu promjenu sučelja čime većina korisnika nije zadovoljna, kao i svim ostalim Microsoft tvorevinama (čitaj Windows 8).

U verziji 4.4.0.34403 je ponovo redizajnirano sučelje logiranja i dodani novi načini logiranja.

U verziji 4.7.0.43514 Skype donosi mogućnost traženja prijatelja u skype direktoriju i njihovo dodavanje u listu kontakata. Sada Skype donosi mogućnost isključivanja obavještenja o grupnim pozivima čime se drastično smanjuje potrošnja baterije. Ova opcija se isključuje izborom Settings > Notifications i isključivanjem opcije Sync group messages...

Bez obzira, Skype sve više postaje ... sve osim Skype-a.

Skype grupni videoOd verzije 6.26.0.1313 Skype za Android podržava i besplatne grupne video pozive (slika lijevo).

U ovoj verziji (6.14.0.665) sam otkrio jedan bug - ako Skype pokrenete na 10.1" tabletu i okrenete ga horizontalno (landscape) te izaberete neki od svojih kontakata, na lijevoj strani će se pojaviti slika kontakta a ispod ikonice kamere i telefona za video i audio poziv.

Ako kliknete na ikonicu telefona, pojavljuje se opcija za pozivanje putem Skype-a ili mobitela (ako je unesen broj telefona). Klikom na prvu opciju, poziv putem Skype-a ne pokreće poziv. Ustvari, ništa se ne dešava.

Ako okrenete tablet vertikalno (portrait), pomenute ikonice se pojavljuju gore-desno ali ovaj puta poziv funkcioniše.

Ako vaš mobitel nema prednju kameru, onda probajte verziju za te uređaje koju možete preuzeti >OVDJE<. Na HTC WILDFIRE S funkcionišu audio pozivi i slanje poruka.

P.S. Budući da Skype za Android na Bosanskom jeziku ne postoji, kontaktirao sam Skype podršku (vlasnik je Microsoft) i ponudio se da besplatno prevedem Skype na Bosanski jezik. Međutim, odgovorili su mi, kao i u slučaju Skype-a za Windows-e da nisu zainteresovani za Bosanski jezik.