Support http://amicus.ba with small donation

NETGEAR WGR614v9 WiFi routerNedavno sam iz arhive 'izvukao' svoj, nekoliko godina star, NETGEAR WiFi router koji me služio besprijekorno, pa sam odlučio da ga ponovo vratim u službu.

Budući da ga nisam koristio neko vrijeme, prvo sam provjerio da li postoji update za firmware router-a. I zaista, postojala je novija verzija te sam pristupio nadgradnji.

Nadgradnje firmware-a su vrlo bitne jer, pored novih opcija, donose sigurnosne popravke što je u današnje vrijeme prijeko potrebno.

NETGEAR WGR614v9 WiFi router je wireless router sa 4 LAN porta i jednim LAN portom za povezivanje sa kablovskim modemom. Podržava i WPA-PSK [TKIP] + WPA2-PSK [AES] wireless security protokol tako da je dovoljno siguran za moderne komunikacije.

Kako izvršiti update firware-a za NETGEAR WGR614v9 WiFi router?

Prije svega, povezati se sa router-om putem UTP kabla ne putem WiFi konekcije te pristupiti administratorskom sučelju router-a. Update je moguće uraditi iako niste fizički pored router-a, ali je bitno da se na router konektujete putem žičane mreže (direktno kablom ili preko LAN mreže) jer se tokom update-a može prekinuti ili resetovati WiFi konekcija čime će biti izgubljena kontrola nad router-om ili čak nepropisno prekinut proces nadgradnje.

Za update je potrebno prvo ulogovati se u administraciju router-a. Za detaljan opis načina logoranja i konfiguracije router-a pogledajte uputstvo ispod.

Nakon logiranja u administraciju router-a, izborom opcije Router Status na lijevoj strani provjeriti trenutnu verziju firmware-a. Na slici ispod je primjer mojeg router-a:

Satus prije nadgradnje

Trenutna verzija je V1.2.30_41.0.44.

Provjerom na NETGEAR support stranici sam utvrdio da postoji novija verzija i to verzija V1.2.32_43.0.46. koju možete download-ovati sa linka ispod.

Napominjem da je ovo firmware za NETGEAR WGR614v9 WiFi router i ne može biti korištena za druge router-e.

Nakon downoad-a, RAR arhivu ekstraktovati u folder po želji te pronaći file WGR614v9-V1.2.32_43.0.46.chk koji predstavlja firmware za router. U administraciji router-a izabrati opciju Router Upgrade te kliknuti na dugme Browse i izabrati file WGR614v9-V1.2.32_43.0.46.chk kao na slici ispod.

Upload nadgradnjeTokom upload-a ne prekidati konekciju sa router-om niti ga isključivati sa napajanja.

Nakon završetka upload-a, pokreće se proces update-a (nadgradnje), kao na slici sipod.

Update u toku

Ponovo naglašavam da ne prekidate konekciju sa router-om niti ga isključujete sa napajanja. Kada proces nadgradnje bude gotov, router će se restartovati.

Nakon restarta ponovo se ulogovati u administraciju i izabrati opciju Router Status za provjeritu nove verzije firmware-a, kao na slici ispod.

Završen update

Sada NETGEAR WGR614v9 WiFi router ima najnoviji firmware i spreman je da služi kao prozor u svijet putem svoje WiFi ili LAN konekcije.