Support http://amicus.ba with small donation

Poslije svake reinstalacije Windows-a, slijedi mukotrpna instalacija hardware-a, programa, dodataka i slično.

Jedan od 'komada' hardware-a koji treba instalirati je i web kamera za Skype (MSN, Yahoo,...) video chat. Budući da sam informatičke struke, uvijek čuvam CD-ove sa originalnim driver-ima ili imam snimljene driver-e koji funkcionišu. Međutim, nedavno sam, nakon reinstalacije Windows XP SP3, i pokretanja instalacije sa originalnog CD-a, sa kojeg sam i prije vršio instalaciju (a imam instaliranu tu istu kameru na PC-u) došao u situaciju da instalacija jednostavno ne 'vidi' kameru.

Kako instalirati Logitech webcam 200 ako je instalacija ne detektuje?

Logitech webcam 200Logitech web kamera, na slici lijevo, je prilično kvalitetna i pouzdana sa dosta dobrom slikom i opcijama podešavanja. Uz kameru dolazi originalni CD sa driver-ima i dodatnim programima. Instalacija, iako traje malo duže, uglavnom prolazi bez problema.

Instalacija se započinje sa isključenom kamerom i u drugom koraku instalacije je potrebno uključiti kameru u izabrani USB port. Pri instalaciji sa originalnog CD-a, u ovom koraku, potrebno je da instalacija detektuje uključenu kameru i automatski pređe na sljedeći korak. Pri instalaciji sa novije verzije driver-a, u tom koraku, nakon uključenja kamere treba pritisnuti tipku Next za nastavak.

Međutim, desi se da instalacija jednostavno ne detektuje postojanje uključene web kamere i ne pređe na sljedeći korak ili, kod novijih driver-a, završi kompletan proces instalacije driver-a i izabranih aplikacija i na kraju kaže da nije detektovana kamera!!!

Šta uraditi?

U tom slučaju treba, prije svega, provjeriti da li Windows-i detektuju kameru kao uključen USB uređaj i to pokretanjem device manager-a i provjerom da li u listi USB uređaja postoji Logitech webcam 200 ili nepoznat USB uređaj. Ako postoji, onda probati sljedeće:

1. Ako imate drugi računar sa istim operativnim sistemom, probajte instalirati kameru na taj računar a zatim, iz C:\WINDOWS\inf, gdje je C:\ disk na kome su instalirani Windows-i, u istoimeni direktorij na računaru na kome nije moguće instalirati kameru iskopirati sljedeća tri file-a:

   usb.inf
    wdmaudio.inf
    wdma_usb.inf

Prije kopiranja, na svom računaru napraviti kopije gore navedenih dokumenata.

Nakon toga, restartovati računar i ponovo pokrenuti instalaciju.

Ako instalacija ponovo ne uspije probati sljedeće:

2. Uključiti web kameru u USB port i pokrenuti device manager (NE deinstalirati do sada instalirano). U listi USB uređaja (Universal Serial Bus controllers) pronaći svoju web kameru. Ispred stavke će biti uzvičnik. Ako imate više takvih stavki, pratite koja nestane kada isključite web kameru. Zatim, kliknuti desnom tipkom na tu stavku u listi i izabrati Update Driver... (Nadgradi pogonski program) i u dobijenom prozoru, koji zavisi od verzije operativnog sistema, izabrati (u slučaju Windows XP SP3, ali ista procedura je i za Windows 7) Yes, This time only,  kliknuti na tipku Next i u sljedećmo prozoru izabrati Instal the software automatically (Recomended) da se pokrene automatska instalacija driver-a.

Međutim, u ovom slučaju, velike su šanse da ćete dobiti poruku: INF written for Windows 95 or later, driver missing entry file. Sada smo sigurni da je u pitanju problem sa USB portom računara. Stvar je u tome što kamera podržava USB 2.0 standard a USB port računara u koji je uključena je USB 1.1. Zbog razlike u brzini komunikacije dolazi do problema pri instalaciji.

Sada, ponovo pokrenuti Update Driver... i dobijenom prozoru izabrati No, not this time (Ne, ovaj put ne) i kliknuti na dugme Next. U sljedećem koraku izabrati Instal from a list or specific location (Advanced)(Instalirati iz liste ili određene lokacije) i kliknuti na Next. Dalje, izabrati opciju Don't search. I will choose the driver to installi kliknuti na dugme Next...

Izgled pojedinih prozora zavisi o verziji operativnog sistema. U suštini, izabrani USB uređaj (web kameru) treba instalirati kao USB Composite device.  Nakon toga, Logitech Webcam c200 će biti prepoznata i instalirana bez problema.

P.S.

Ako ste imali isti problem sa ovom web kamerom, a našli ste drugačije rješenje, budite slobodni da to rješenje podijelite sa svima putem svog komentara na ovaj članak.