Support http://amicus.ba with small donation

Android 2.3.5 downloadUpdate bilo kojeg software-a je jako bitan pogotovo ako se radi o operativnom sistemu, bilo da je u pitanju PC ili smartphone.

Pored popravljanja sigurnosnih propusta, update-i često donose i nove opcije i funkcije.

slijedi uputstvo kako uraditi update na Android 2.3.5. za HTC Wildfire S koji NIJE root-an.

Šta znači to da nije root-an?

To znači da postojeći Android operativni sistem na mobitelu ne omogućava pristup svim podešenjima i opcijama, odnosno nije moguće mijenjati ili brisati određene sistemske aplikacije jer ulogovani korisnik nema sva potrebna prava.

Takva situacija je uvijek kada kupite nov Android mobitel i imate garanciju.

U slučaju da uradite root mobitela, automatski gubite garanciju.

U svakom slučaju, ovdje nije riječ o root-anju nego o standardnom, zvaničnom update-u koji dolazi od HTC-a.

Uputstvo za root-anje HTC Wildfire S možete pronaći >OVDJE<.

Prije bilo kakve veće intervencije na mobitelu, poželjno je kreirati backup (rezervnu kopiju) podataka kao što su slike, video snimci, dokumenti, telefonski brojevi, SMS i MMS poruke i sve što vam je važno na mobitelu jer će te tako biti obezbijeđeniu slučaju neke greške i potrebe za hardverskim resetom mobitela.

Preporuka za backup ne znači da je ovo rizična operacija. Backup treba UVIJEK kreirati prije bilo kakve zahtjevnije akcije pa čak i bez - redovan backup.

Jedna od aplikacija kojom je moguće vršiti backup je Android Syc Manager WiFi.

Za provjeru da li je dostupan update, prvo je potrebno, sa mobitela se konektovati na internet. Moguće je koristiti i mobilnu konekciju, ali update je veličine oko 40MB pa bi se to moglo odraziti na račun. Zato je preporučljivo konektovati se putem wireless-a i to stabilnog da ne bi došlo do prekida i potencijalnih problema.

Nakon uspostavljene konekcije, pritisnuti menu\Settings\About phone\Software updates i pritisnuti na dugme Check now.

Ako imate instaliran Android verzije niže od 2.3.5., pojaviće se poruka da postoji update i želite li ga preuzeti. Koja verzija će biti ponuđena dosta ovisi i o kontinentu i državi u kojoj se nalazite.

U svakom slučaju, za sada, nemate mogućnost izbora osim one verzije koja vam je ponuđena.

Kada pokrenete download, pojaviće se prikaz napretka kao na slici iznad. Nakon završenog download-a, pojavi se poruka kao na prvoj slici slici ispod u kojoj su informacije o verziji i veličini operativnog sistema kao i mogućnost izbora: Install now (Innstaliraj sada) ili Install later (Instaliraj kasnije).

Ako želite instalirati update sada, izaberite opciju Install now i pritisnine na dugme OK.

Android 2.3.5 update informacijeRestart za instalaciju update-aInstalacija update-a na Android 2.3.5Gingerbread unlock ekran

Nakon toga će se automatski pokrenuti restart mobitela, druga slika iznad a zatim i proces instalacije update-a što je prikazano na trećoj slici iznad.

Treba sačekati nekoliko minuta da se proces završi (bez panike) i već imate Android v2.3.5. alias Gingerbread.

Pored sigurnosnih popravki promijenjen je i unlock ekran pa sada za otključavanje treba povući krug prema gore, slika lijevo.

Na unlock ekranu su sada četiri ikonice za čije aktiviranje ih je potrebno povući i pustiti u krug ispod - nešto kao quick lunch.

Isto tako, pri zvonjenju mobitela ili aktiviranom alarmu, odgovor je moguće povlačenjem ikonice u krug.

Sada, malo istražite i sami kako se mijenjaju četiri ikonice na unlock ekranu i slično.

 P.S.

Slike iznad su malo lošijeg kvaliteta jer sam ih u brzini uslikao sa svog mobitela kamerom, budući nisam bio u mogućnosti uzeti screenshot tokom reinstalacije sistema.

Mislim da se ipak vidi o čemu je riječ.

Sretno sa update-om.