Support http://amicus.ba with small donation

Blank ikonicaNakon update-a Windows 10 počelo se dešavati da su pojedine ikonice (tiles) u Windows 10 start meniu 'prazne' odnosno bes sličice, kao na slici lijevo.

Ovaj problem je potvrđen od strane Microsoft-a ali još uvijek nisu objavili trajno rješenje. Postoji samo način za otklanjanje posljedica tog problema, odnosno trenutno vraćanje ispravnog prikaza ikonica.

Kako vratiti sličicu na Windows 10 start meni ikonicu?

Ako se, u Windows 10 start meniu pojavi jedna Desni klik na ikonicuili manji broj ikonica bez slike, kao na slici iznad, potrebno je kliknuti desnom tipkom na tu ikonicu, i iz menia Resize izabrati opciju koja trenutno nije izabrana (Small umjesto Medium). Nakon toga će se promijeniti veličina ikonice, ali će se pojaviti i sličica na ikonici, kao na slici ispod.

Umanjena ikonica

Nakon toga, ponovo vratiti staru veličinu ikonice, na isti način kao što je ikonica smanjena, nakon čega se pojavi Povećana ikonicaikonica u željenoj veličini, ovaj puta sa slikom.

Međutim, ako je broj ikonica bez sličice veći, promjena veličine svake od njih je zahtjevan posao.

Zbog toga sam kreirao BAT file koji automatski vraća sličice na sve ikonice u Windows 10 start meniu kojima sličica manjka. BAT file briše cache ikonica start menia što prisiljava Wincows 10 da osvježi prikaz svih ikonica i time vrati sličice koje nedostaju.

Tokom tog procesa će biti zaustavljen i ponovo pokrenut explorer.exe zbog čega će biti potrebno sačekati nekoliko sekundi da se osvježe ikonice na toolbar-u.

BAT file za refresh ikonica Windows 10 start menia možete preuzeti sa linka ispod.

Nakon preuzimanja arhive iznad, otpakovati RAR file PocistiKesStartMeniPlocica.rar u direktorij po želji i pokrenuti file PocistiKesStartMeniPlocica.bat. Biće pokrenut command prompt prozor sa rezultatima rada BAT file-a.

Osvježavanje prikaza ikonica na toolbar-u je znak da je proces završen. Klik na Start menu će pokazati rezultate rada BAT file-a.

Ovakvo stanje će ostati do restarta računara (a možda i poslije). Microsoft još uvijek nije objavio trajno rješenje ovog problema tako da ostaje da se snalazimo na jedna od dva načina navedena u ovom članku.