Support http://amicus.ba with small donation

Get Windows 10Već duže vrijeme se šuška da će Microsoft, najnoviju verziju Windows-a, Windows 10 dati besplatno na korištenje svim legalnim korisnicima Windows 8.

Budući da se zvanična verzija Windows 10 očekuje u julu 2015. to besplatnu kopiju Windows 10 treba rezervisati. Pozivnica dolazi nakon update-a u vidu Windows znaka koji se pojavi u system tray-u, kao na slici lijevo.

Ako se u system tray-u (pored sata) pojavi novi Windows logo, kao na slici iznad, to znači da vam Microsoft nudi mogućnost rezervacije besplatne, legalne, kopije Windows 10 operativnog sistema. Klikom na Windows logo, pojavljuje se prozor sa dugmetom Reserve your feee upgrade (Rezervišite svoju besplatnu nadgradnju) kao na slici ispod.

Get Windows 10

Objašnjeno je kako upgrade funkcioniše. Prvo rezervišete svoju kopiju Windows 10. Nakon toga, kada Windows 10 bude dostupan, biće automatski download-ovan. Bićete obaviješteni da je download završen (kada bude) i moguće ga je instalirati odmah ili kasnije (nadgradnja postojećeg sistema). Nakon instalacije - Enjoy - Windows 10 je vaš.

Klikom na dugme Reserve your feee upgrade  pojavljuje se prozor kao na slici ispod u kome, u polje Enter your email to get confirmation treba upisati svoj e-mail. Ako ne želite da dijelite svoju email adresu sa Microsoft-om, možete kliknuti na link Skip email confirmation. Upisom email adrese i klikom na dugme Send confirmation pojavljuje se prozor sa potvrdom rezervacije kao na slici ispod. Get Windows 10

Time je proces rezervacije besplatne nadgradnje na Windows 10 završen. Ako želite provjeriti rezervaciju, kliknite desnom tipkom na ikonicu u system tray-u i izaberite Check your upgrade status (Provjerite svoj status nadgradnje).

Ako kliknete na tri crtice u gornjem lijevom uglu prozora, pojavi se meni sa dodatnim opcijama kao na slici ispod.

Get Windows 10

Izborom opcije View conformation,  pojavljuje se prozor sa potvrdom kao na slici ispod.

Get Windows 10

U ovom prozoru je moguće i otkazati rezervaciju klikom na link Cancel reservation.

Sada ostaje samo da čekamo zvaničnu verziju Windows 10 i svoju besplatnu (!?) kopiju Windows 10 operativnog sistema.

Mail potvrde rezervacije Windows 10P.S.
Evo i potvrde rezervacije Windows 10.

29. jula 2015. mogu očekivati da Windows 10 bude dostupan za download.