Support http://amicus.ba with small donation

Win x meni     Windows 8 je donio veliku promjenu u sučelju, odnosno, ukinuo je start dugme a time i meni koji je sadržavao prečice do instaliranih programa kao i do raznih administratorskih opcija.

Za one koji imaju naviku da vrlo često nešto podešavaju i konfigurišu (poput mene) ili, tokom rada, pokreću puno različitih aplikacija, gubitak start menia je katastrofa.

Međutim, nakon nebrojenih pritužbi korisnika, Microsoft je, za Windows 8.1. na sva zvona najavljivao povratak start dugmeta. Nakon instalacije Windows 8.1. se doista može vidjeti start dugme, ali ono, na veliku žalost ne otvara start meni kao prije nego jednostavno prikazuje metro sučelje (onaj desktop sa pločicama kao u kupaonici :) i obratno - vauuu koje start dugme!

Ipak, ima još nešto osim prikaza metro sučelja. Postoji meni koji pod Windows 8.1. predstavlja kompromisni start meni.

On se može dobiti na dva načina, a izgleda kao na slici lijevo.

Kako prikazati ovaj meni pod Windows 8.1. operativnim sistemom?

Prije svega, trebamo znati kako se uopšte zove ovaj meni. Postoji više imena: Win X menu, Windows Tools Menu, Quick Access Menu... Vrijeme će pokazati koje ime će pridobiti najviše pristalica i postati sinonim za taj meni.

Da bi prikazali ovaj meni potrebno je, kako je već nagoviješteno u prvom imenu, pritisnuti kombinaciju tipki Win + X (Windows logo i slovo X). Nakon toga će, u lijevom donjem uglu ekrana, 'iskočiti' Win x meni, kao na slici iznad.

Isti meni se dobije i nakon denog klika mišem na start dugme.

Ovo predstavlja olakšanje budući da nikako ne mogu da se naviknem na one idiotske pločice po desktopu, čitaj - metro sučelje. Pa ja, upravo zbog nepreglednosti, uopšte ne držim nikakve ikonice na desktopu a sada sam doveden u situaciju da moram tražiti svoje prečice i programe po nekakvoj šumi pločica po desktopu.

Stoga, iako nema neku raskoš, ovaj meni predstavlja melem na ranu kreiranu od Windows 8.

Vrlo korisna opcija, barem sa aspekta jednog administratora, je pristup Command Prompt-u i to kao administrator ili standardni korisnik - opcije Command Prompt i Command Prompt (Admin).

Pored toga, opcija Programs and Features (Progami i Karakteristike) koja pokreće prozor sa instaliranim programima - Add remove programs iz XP-a.

Podmeni Shut down or sign out (Ugasi ili odjavi) sadrži opcije za gašenje ili odlogovanje računara - kao staro start dugme.

Ostale opcije, koje se vide na slici iznad možete istražiti sami.