Support http://amicus.ba with small donation

Enabled

Budući da se zgražam desktopa sa "šumom" ikonica, ja ih obavezno sakrijem, odnosno isključim opciju Show Desktop Icons (Prikaži desktop ikonice).

Međutim, pod Windows XP operativnim sistemom, poslije bezbroj instalacija, deinstalacija, podešavanja i slično, desi se da ta opcija jednostavno nestane.

Desi se da nakon desnog klika mišem na desktop i izbora Arrange Icons By (Poredaj ikonice po) opcije Show Desktop Icons jednostavno nema.

Budući da ne mogu dopustiti da mi nije dozvoljeno da sakrijem te ikonice pribjegao sam malo komplikovanijem, ali efikasnom rješenju. Sada mi ostaje samo da gledam sve te silne ikonice ili da ih ručno brišem čim se pojave, što mi je primitivno i Sizifov posao budući da se nakon instalacije svakog novog programa pojavi njih nekoliko iako uredno izaberem da ih ne kreira.

Šta sada? Kako sakriti sve ikonice i objekte sa windows XP desktop-a?

Na slici lijevo je prozor u kome se bira opcija sakrivanja i onemogućavanja svih desktop ikonica i stavki.

Do ove opcije, pod Windows XP Professional se dolazi pokretanjem RUN dijaloga (Tipka Win+R sa tastature), upisom GPEDIT.MSC (Group Policy Editor) i pritiskom natipku OK ili Enter na tastaturi.

Time se dobija prozor Group policy prozorGroup Policy koji služi za podešavanje opcija vezanih za radno okruženje računara ili samo pojedinih korisnika.

Za aktiviranje opcije sakrivanja i onemogućavanja svih objekata na desktop-u potrebno je pronaći ključ (kao u registry-u) User Configuration\Administrative Templates\Desktop

Na desnoj strani će se pojaviti lista stavki među kojima treba pronaći Hide and disable all items on the desktop (Sakrij i onemogući sve stavke na desktop-u).

Dvoklikom na tu stavku pojavljuje se prozor kao na slici iznad u kome, na kartici Setting (Podešenje) treba markirati opciju Enabled (Omogućeno) u kliknuti na tipku Apply a zatim na tipku OK da se opcija aktivira a prozor zatvori.

Na kraju se treba odlogovati ponovo ulogovati i nove postavke će biti primijenjene - ikonice sa desktop-a su nestale.

Treba napomenuti da se na ovaj način potpuno onemogućava desni klik mišem na desktop.

Isti rezultat se može postići i aktiviranjem i deaktiviranjem opcija vezanih za Active Desktop (Ključ prikazan na vrhu na slici desno) ali rezultat ovisi od ostalih postavki sistema pa treba malo eksperimentisati.

Bitno je napomenuti da će sve napravljene izmjene biti primijenjene tek nakon što se odlogujete i ponovo ulogujete.

Napomena: Budite pažljivi prilikom pravljenja izmjena da ne dođete u situaciju da imate gore stanje nego što ste je bilo prije početka podešavanja. Najbolje je mijenjati jednu po jednu opciju i pratiti rezultat.