Support http://amicus.ba with small donation

HTC baterijaDanašnji 'pametni' mobilni telefoni su u mnogo čemu napredniji od onih od, čak, prije nekoliko godina ali su u jednom daleko podbacili.

Naime, današnjim mobitelima, zbog jako velike potrošnje, baterija traje dva do tri dana, u najboljem slučaju.

Pogotovo, kada dobijemo novi mobitel pa krenemo u istraživanje i isprobavanje svih opcija koje nudi, onda se baterija prazni brzo kao da je na nju priključen trofazni motor Laughing

U slučaju Android smartphone mobitela, pogotovo ako posjeduju i GPS baterija traje do dva dana uz umjerenu upotrebu.

Najveći potrošači su GPS, Wireless, Bluetooth, LED reflektor (blic kamere korišten kao baterija), prejaka osvijetljenost ekrana, učestala sinhoronizacija mail-ova, twitter-a, facebook-a i ostalih account-a koji postoje, uključeno vibriranje tokom tipkanja ili igranja igrica i tako redom.

Iz navedenog se već vide najveći potrošači i šta treba učiniti.

Prije svega, treba isključiti ono što ne koristite.

Prvi korak je isključivanje pozadinske sinhronizacije podataka. To se postiže izborom Menu\Settings i skrolovanjem liste do prikaza opcije Accounts & sync (Nalozi i sinhronizacija), prva slika sa lijeva ispod.

Settings - Accounts & syncDisable background dataDisabled background data

Izborom opcije Accounts & sync pojaviće se prozor sa listom naloga i aplikacija koje koriste automatsku sinhronizaciju. Isključivanjem opcije Background data (Pozadinski podaci) pojaviće se poruka upozorenja kao na drugoj slici sa lijeva koja kaže da će onemogućavanje pozadinskih podataka produžiti trajanje baterije ali i prijenos podataka (bitno ako koristite samo mobilni internet a ne i wireless) ali da neke aplikacije i dalje mogu koristiti konekciju u pozadini. Klikom na OK nestaje poruka i ostaje prozor sa isključenom opcijom prenosa podataka u pozadini, treća slika sa lijeva.

Samo isključivanjem ove opcije, meni se na HTC Wildfire S trajanje baterije produžilo sa dva na tri dana, a vrlo često koristim GPS i wireless.

Jedina negativna posljedica ovog isključenja je ta što android market ne radi kada je isključena opcija Background data. Stoga, ako želite da se konektujete na android market, treba prvo ponovo uključiti opciju Background data, obaviti ono zbog čeg ste se knektovali na android market i ponovo je isključiti.

Ja se ionako na android market konektujem samo da provjerim postoji li update za besplatne aplikacije koje imam na mobitelu, a to ne radim svaki dan.

Nakon toga, krenuti po gore navedenoj listi i isključiti ono što nam ne treba stalno: GPS, Wireless, barem neznatno smanjiti osvijetljenost ekrana.

- GPS treba uključivati samo onda kada je potreban, odnosno kada se koristi navigacija ili geotagging slika. Nakon završetka tih poslova, isključiti GPS jer jako brzo prazni bateriju.

- Wireless uključiti samo kada imamo potrebu za bežičnom konekcijom, i po završenom poslu oavezno ga isključiti. Moguće je i podesiti da Android sam isključi wireless kada nie u upotrebi određeno vrijeme.

- Pored toga, obavezno isključiti Bluetooth kada nije u upotrebi jer bez razloga prazni bateriju a predstavlja i sigurnosni rizik hodati okolo sa uključenim komunikacionim kanalom.

- Dodatno smanjene potrošnje baterije je moguće ostvariti zaustavljanjem nepotrebnih procesa. Ako izaberete Menu\Settings\Applications\Running services, vidjećete listu procesa koji su trenutno aktivni na mobitelu. Kompletna lista će biti ovisna o marki smartphine-a, ali sljedeće procese možete sigurno zaustaviti na svim mobitelima: Google Services, Mail, Maps, Download manager. Proces zaustvljate jednostavnim pritiskom na ime procesa i izborom Stop, nakon čega se pojavi poruka: Dali ste sigurni da želite da zaustavite ovaj servis?... na što treba pritisnuti OK i time zaustaviti taj proces. Time oslobađate radnu memoriju i rasterećujete procesor (mobitel radi brže) a ujedno se smanjuje potrošnja baterije jer svaki rad procesora uzima danak u trajanju baterije. Ako u međuvremenu ponovo pokrenete aplikaciju kojoj je potreban proces koji je upravo zaustavljen, Android će ga pokrenuti pa sa vremena na vrijeme treba ponovo otići u procese i vidjeti šta se može zaustaviti. Ako greškom zaustavite neki proces koji niste trebali pa vam nešto ne funkcioniše, dovoljno je da restartujete mobitel i sve će se vratiti na normalu. Samo zapamtite koji proces ne treba zaustavljati.

Ako imate rooted telefon onda možete instalirati aplikaciju koja automatski 'ubija' procese koje ne želite da budu pokrenuti, ali o root-anju mobitela neću govoriti jer time gubite garanciju na telefon.