Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

    Ako je potrebno ubrzati računar oslobađanjem resursa računara, onda je najbolje zaustaviti sve servise koji nisu potrebni čime će se osloboditi određeni iznos RAM-a i rasteretiti procesor. To nam može omogućiti da izvučemo još malo snage iz računara za konverziju videa, renderiranje u 3D aplikacijama ili nam dati barem malu prednost u odnosu na ostale računare u mrežnom igranju.

Za to je potrebno, iz Computer management konzole, ručno zaustavljati servise koji nisu neophodni. To je prilično spor i dosadan proces koji nam uzima dragocjeno vrijeme i živce. Osim toga, ručnim zaustavljanjem servisa vrlo lako preskočimo neki nepotrebni i greškom zatvorimo neki servis neophodan za rad Windows-a što rezultira automatskim restartom računara ili prestankom funkcionisanja nekog segmenta operativnog sistema (mreža, zvuk i slično) pa moramo ručno restartovati računar.

Do mi to sve obavljamo, drugi su se već 'nakačili' na mrežni server i uveliko igraju omiljenu mrežnu igru Frown

Da bi se taj proces automatizovao, kreirao sam BAT file koji sadrži naredbe za zaustavljanje Windows servisa koji nisu neophodno potrebni, pogotovo kada se fokusiramo na određenu aktivnost kao što je obrada videa ili igranje video igara.

Šta je uopšte BAT file? To je jednostavan tekstualni dokument koji sadrži niz naredbi koje se izvršavaju sekvencijalno jedna za drugom. Taj dokument ima ekstenziju .bat što Windows-ima 'govori' da ne prikazuju njegov sadržaj, nego da izvrše naredbe navedene u dokumentu.

RAR arhivu koja sadrži BAT file NET_STOP.BAT možete preuzeti sa linka ispod.

Dokumenti za download:
rar.png BAT file za automatsko zaustavljanje Windows servisa 1.0

BAT file koji služi za automatsko ZAUSTAVLJANJE niza Windows servisa kao i servisa pojedinih programa.

Licenca Besplatno link_extern.gifAutor Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Datum 08-08-2011 Jezik  Bosanski Sistem  Windows Veličina 1.4 KB Download 122 Jednom pritisnite dugme i sačekajte da se download pokrene

Potrebno je otpakovati RAR file NET_STOP.rar u direktorij po želji i dvokliknuti na NET_STOP.BAT čime će se pokrenuti crni DOS prozor i u njemu izlistati naredbe koje se izvršavaju. Po izvršenju zadnje naredbe DOS prozor će se sam zatvoriti.

 
BAT file sadrži niz NET STOP naredbi koje zaustavljaju Windows servise koji nisu esencijalni za rad sistema. Ako želite vidjeti rezultate izvršenih naredbi (uspješno izvršene ili ne), potrebno je pokrenuti DOS prompt, ući u direktorij u kome je file NET_STOP.BAT, upusati njegovo ime i pritisnuti tipku Enter na tastaturi.  Time će se BAT file izvršiti, a DOS prozor će ostati otvoren i nakon izvršenja zadnje naredbe. Mogao sam u BAT file, na kraju, dodati naredbu PAUSE čime bi DOS prozor ostao otvoren ali sam želio do kraja automatizirati postupak zaustavljanja servisa, odnosno - pokreni file i gotovo.

Ovako zaustavljeni servisi neće biti ponovo pokrenuti sve dok ne restartujete računar. Ako ove servise želite ponovo pokrenuti, onda će vam trebati BAT file za automatsko pokretanje Windows servisa - NET_START.BAT. Ovaj file možete preuzeti sa linka ispod:


rar.png BAT file za automatsko pokretanje servisa pod Windows-ima 1.0

BAT file koji služi za automatsko POKRETANJE niza Windows servisa kao i servisa pojedinih programa.

Licenca Besplatno link_extern.gifAutor Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Datum 08-08-2011 Jezik  Bosanski Sistem  Windows Veličina 1.39 KB Download 41 Jednom pritisnite dugme i sačekajte da se download pokrene

Način upotrebe je isti kao i za gore opisani BAT file za zaustavljanje servisa, samo što ovaj BAT file pokreće servise.

 

Pomoću ova dva BAT file-a možete po želji zaustaviti i ponovo pokrenuti sve servise koji su navedeni u listi naredbi.

Ako želite provjeriti koji su to servisi ili dodati neki svoj servis, otvorite BAT file u Notepad-u ili nekom drugom tekst editoru, prelistajte naredbe i po želji dodajte svoje.

Samo, snimite file ponovo sa extenzijom .BAT inače neće raditi.

Više detalja o upotrebi NET STOP i NET START naredbi možete pronaći u članku o ubrzavanju računara za igranje igrica.

Nemate pravo da postavljate komentare. Za dozvolu komentiranja se obratite administratoru putem Kontakt forme

Amicus copyright 2019