Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Insecure connection upozorenjeOd verzije 52 Mozilla Firefox prikazuje upozorenje ako korisnik klikne u polje za upis password-a na stranici koja ne koristi https protokol.

Upozorenje treba da obavijesti korisnika da će upisani password biti prenešen bez enkripcije, odnosno da postoji mogućnost da neko presretne i pročita upisane podatke.

Ta poruka, 'This connection is not secure.', izgleda kao na slici lijevo.

Kako isključiti prikaz ove poruke u Firefox-u?

Inače nisam pristalica isključivanja sigurnosnih opcija bilo kojeg programa, ali ova poruka je besmislena iz više razloga.

Prvo, svako ko imalo zna kako funkcioniše web, i sam vidi da se nalazi na http a ne na https stranici.

Drugo, korisnik nema kontrolu nad web stranicom koju posjećuje stoga, ako je želi koristiti mora upisati tražene podatke.

I treće, zašto poruka upozorenja mora prekrivati formu za upis podataka (u primjeru na slici iznad, dugmad Register i Login)?

Budući da ova poruka nema nikakve koristi za mene, odlučio sam da ne želim više da je vidim.

U tu svrhu je potrebno, u address bar Firefox-a upisati about:config i pritisnuti Enter.

Pojaviće se upozorenje: 'This might void your warranty!' koje nema nikavog smisla budući da je Mozilla Firefox besplatan software. Kliknuti na dugme I acept the risk! te u search polje novog prozora upisati insecure da se izvrši filtriranje kao na slici ispod.about:configPronaći stavku security.insecure_field_warning.contextual.enable, kao na slcii iznad i dvokliknuti na tu opciju da se u koloni value pojavi false.

Od sada neće biti prikazivano upozorenje This connection is not secure kada korisnik upisuje šifruna stranici koja ne koristi enkripciju.

Napomena:

Isključivanje prikaza upozorenja ne znači da je opasnost uklonjena! Bez obzira na postojanje/nepostojanje enkripcije, svako treba dobro paziti gdje upisuje važne podatke.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaš komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Sigurnosni kod
Refreširaj

Amicus copyright 2019