Podržite http://amicus.ba malom donacijom

Ponedjeljak 21 Septembar 2020

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Lokacija msosyncMicrosoft office postaje, kao i cijeli Windows-i, jedan veliki virus koji sve što radimo šalje Microsoft-u čak i bez zahtjeva i želje korisnika.

Mnoge servise koji se konektuju na internet čak nije ni moguće isključiti (!?)

Dio Microsoft office 2016 paketa je i servis pod imenom Microsoft upload center.

Kako isključiti ovaj servis i zabraniti njegovu konekciju na internet?

Ovaj servis je povezan sa OneDrive servisom. Ako pri otvaranju ili snimanju nekog office dokumenta primijetimo pokušaj konekcije na internet (npr. poruka od firewall-a) to znači da Office pokušava da upload-uje kreirani dokument (i ko zna šta sve još) na neki od Microsoft servera.

Servis koji vrši upload je Microsoft upload center - program msosync.exe kao na slici iznad.

Za isključivanje ovog servisa je potrebno kliknuti desnom tipkom na ikonicu OneDrive-a u system tray-u i izabrati opciju Settings kao na prvoj slici ispod.

OneDrive Settings menuUse Office Sync

Pojaviće se prozor kao na drugoj slici iznad u kome treba izabrati karticu Office te isključiti opciju Use Office 2016 to sysnc Office files that I open.

Od sada će office (bi trebao) prestati pokušavati upload-ovati kreirane office dokumente.

I pored ove akcije preporučujem blokiranje programa msosync.exe pomoću firewall-a tako da mu se u svakom slučaju onemogući izlaz na internet.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Amicus copyright 2019