Podržite http://amicus.ba malom donacijom

Subota 18 Januar 2020

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Lokacija msosyncMicrosoft office postaje, kao i cijeli Windows-i, jedan veliki virus koji sve što radimo šalje Microsoft-u čak i bez zahtjeva i želje korisnika.

Mnoge servise koji se konektuju na internet čak nije ni moguće isključiti (!?)

Dio Microsoft office 2016 paketa je i servis pod imenom Microsoft upload center.

Kako isključiti ovaj servis i zabraniti njegovu konekciju na internet?

Ovaj servis je povezan sa OneDrive servisom. Ako pri otvaranju ili snimanju nekog office dokumenta primijetimo pokušaj konekcije na internet (npr. poruka od firewall-a) to znači da Office pokušava da upload-uje kreirani dokument (i ko zna šta sve još) na neki od Microsoft servera.

Servis koji vrši upload je Microsoft upload center - program msosync.exe kao na slici iznad.

Za isključivanje ovog servisa je potrebno kliknuti desnom tipkom na ikonicu OneDrive-a u system tray-u i izabrati opciju Settings kao na prvoj slici ispod.

OneDrive Settings menuUse Office Sync

Pojaviće se prozor kao na drugoj slici iznad u kome treba izabrati karticu Office te isključiti opciju Use Office 2016 to sysnc Office files that I open.

Od sada će office (bi trebao) prestati pokušavati upload-ovati kreirane office dokumente.

I pored ove akcije preporučujem blokiranje programa msosync.exe pomoću firewall-a tako da mu se u svakom slučaju onemogući izlaz na internet.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaš komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Sigurnosni kod
Refreširaj

Amicus copyright 2019