Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Često na nekoj web stranici vidimo simpatičan flash file (.SWF) koji bi željeli da pogledamo kasnije na svom računaru (bez internet konekcije).

Desni klik na flash animaciju pokreće meni koji sadrži opcije vezane za Adobe flash player ali ne i mogućnost download-a samog SWF file-a.

U suštini, ako administrator web stranice želi da posjetioci mogu download-ovati neki SWF file onda će postaviti link za njegov download.

Međutim, nekada mislimo da se administrator neće ljutiti ako se mi sami poslužimo :).

Kako sa neke web stranice, pomoću Mozilla Firefox-a, download-ovati SWF file?

Mnoge stvari, koje na prvi pogled izgledaju vrlo komplikovane, imaju vrlo jednostavna rješenja.

Nekada je za download media sadržaja (i kompletne web stranice) bio popularan program WebRipper. To je bilo u doba 'carevanja' HTML-a.

Danas su mnoge funkcije koje su bile specijalnost pojedinih programa ugrađene u web browser-e.

Da bi sa nekeweb stranice download-ovali SWF file (animacija, igrica i slično), kao što je flash animacija iznad, potrebno je, prije svega, stranici pristupiti pomoću Firefox-a (u vrijeme pisanja članka u verziji 29.0.1).

Nakon toga, iz menia Tools (Alati) izabrati opciju Page Info (Informaciej o stranici) te u dobijenom prozoru selektovati karticu Media kao na slici ispod.

Informacije o prikazanoj web stranici

Sada, u listi dokumenata, u koloni Address(Adresa) pronaći željeni SWF i selektovati ga. Ispod će se pojaviti detalji (Location, type,..). Ostaje još klik na dugme Save As... i izbor lokacije za snimanje. Na izabranoj lokaciji će biti sačuvan izabrani SWF - u slučaju flash animacje iznad, to će biti file amicus_flash.swf. Time je izvršen download SWF file-a sa neke web stranice pomoću Mozilla Firefox-a.

Na isti način je moguće download-ovati i druge dokumente, kao što su slike tipa jpg, png, gif i slično.

Kada smo download-ovali SWF flash file onda ga je potrebno pokrenuti. To je moguće uraditi na dva načina. Prvi je otvaranje pomoću nekog web browser-a (npr. Firefox), a drugi je (preporučujem) pomoću samostalnog flash player-a.

Download samostalnog flash player-a

Ispod je link za download samostalnog flash player-a:

Dokumenti za download:
link.png Samostalni flash player 9.0.289.

Samostalni Adobe Flash Player za pokretanje SWF file-ova direktno na računaru bez interneta ili web browser-a. Download direktno sa Macromedia web stranice.

Licenca Besplatno link_extern.gifAutor Macromedia Web stranica Web stranica link_extern.gifDatum 15-05-2014 Jezik  Engleski Sistem  Windows Veličina 3.65MB Download 25 Jednom pritisnite dugme i sačekajte da se download pokrene

Nakon download-a exe file-a sa_flashplayer_9_debug.exe na disk, iskopirati ga negdje, npr, u Program Files (Program Files (x86)) folder. Dalje,kliknuti desnom tipkom na download-ovani flash file i izabrati Open With (Otvori sa) te pronaći sa_flashplayer_9_debug.exe. Izabrati da Windows-i uvijek koriste ovaj program za otvaranje SWF-a.

Sada će i nakon dvoklika na file sa ekstenzijom SWF on biti otvoren u prozoru samostalnog flash player-a.

Nemate pravo da postavljate komentare. Za dozvolu komentiranja se obratite administratoru putem Kontakt forme

Amicus copyright 2019