Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Online radio - Windows media plaer plugin za FirefoxBudući da uz računar provodim prilično puno vremena, to mi je potrebno da se, tokom rada, malo i opustim uz muziku.

Najbolji način je slušanje online radio stanica (pogotovo ako živite van granica svoje zemlje).

Najbolje je posjetiti web stranicu radio stanice koju želimo slušati i tu pronaći URL za slušanje radio programa. Dobro mjesto za pronalaženje linkova na online radio stanice je web stranica radiostanica.com koja ima liste radio stanica iz svih balkanskih zemalja.

Međutim, za reprodukciju velikog broja radio stanica sa interneta potrebno je da web browser posjeduje instaliran Windows media player plugin. Tu nastaje problem jer Microsoft (autor Windows media player-a) podržava svoj browser - Internet explorer.

Ako vaš Firefox nema instaliram Windows media player plugin, prilikom pokretanja reprodukcije online radio stanice dobićete poruku kao na slici iznad: Additional Plugins are required to display all the media on this page (Potrebni su dodatni plugin-ovi za reprodukciju svih media file-ova na ovoj stranici) sa dugmetom Install Missing plugins... desno.

To znači da nedostaje plugin (dodatak) za media reprodukciju. Ako je u pitanju Firefox i Windows media player plugin onda klik na dugme Install Missing plugins... neće pomoći.

Kako omogućiti Windows media player plugin u Mozilla Firefox browser-u?

Odmah se nameće vrlo jednostavan odgovor - za Mozilla Forefox treba instalirati takozvani third party plugin - Windows media player plugin za Firefox.

Plugin (wmpfirefoxplugin.exe) veličine 311KB treba download-ovati, zatvoriti Firefox i instalirati. Nakon instalacije, pokrenuti Firefox i izabrati Tools\Add-ons te u listi lijevo kliknuti na Plugins da se desno prikažu svi instalirani dodaci (plugin-ovi). Ako u toj listi ne postoji stavka Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin 1.0.0.8. znači da je instalacija uspjela, ali da plugin neće raditi što možete provjeriti pokretanjem željene radio stanica sa gore pomenute web stranice :(

Međutim, ako postoji instaliran dodatak Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin 1.0.0.8. onda postoje velike šanse da će reprodukcija online radio stanica raditi bez problema.

U slučaju da u listi nema pomenutog plugin-a, što se gotovo obavezno dešava sa Firefox-om V21.0, onda treba premjestiti direktorij sa plugin-ovima.

Novost u Firefox-u V21.0. je ta da više ne skenira plugin direktorij automatski. Zbog toga, treba direktorij Plugins iz C:\Program Files\Mozilla Firefox\ prenijeti u folder C:\Program Files\Mozilla Firefox\browser\.

Nakon toga, restartovati Firefox i ponovo provjeriti da li među plugin-ovima postoji Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin 1.0.0.8.

Sada bi trebalo da postoji sljedeća stavka:

Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin 1.0.0.8.

Online radio - Windows Media Player Firefox PluginNa kraju probati pokrenuti željenu online radio stanicu i uvjeriti se da li plugin funkcioniše. Trebalo bi da je rezultat kao na slici lijevo (vidljive su kontrole za reprodukciju).

Osim toga, da li sve radi znaćemo kada čujemo zvuk omiljene radio stanice.

Može se desiti da se i pored svega do sada navedenog zvuk radio stanice jednostavno ne čuje.

U tom slučaju treba pokrenuti Tools\Add-ons te u listi lijevo kliknuti na Plugins te pronaći Windows Media Player Plug-in Dinamic Link Library 3.0.2.629  i onemogućiti ga (kliknuti na Disable dugme desno).

Nakon toga, restartovati Firefox i ponovo pokrenuti željenu radio stanicu.

Sada bi trebalo sve da bude uredu.

Ako imate drugih problema (i njihovih rješenja) u vezi Windows Media Player plugina za Firefox, svoja iskustva možete podijeliti sa drugima u komentarima ispod članka.

Nemate pravo da postavljate komentare. Za dozvolu komentiranja se obratite administratoru putem Kontakt forme

Amicus copyright 2019