Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

FlexiContact konfiguracijaFlexiContact je Joomla komponenta koja služi za slanje kontakt poruka administratoru web stranice. Komponenta kreira formu za kontakt putem koje posjetioci, neregistrovani i registrovani, mogu poslati poruku po želji administratoru web stranice (bez poznavanja njegovog mail-a).

Kontakt forma je vrlo pregledna i konfigurabilna a ima i opciju zašite od spama - CAPTCHA slike.

Autor komponente je Les Arbres Web Solutions. U trenutnoj verziji, 6.00 je uključen i moj prijevod na Bosanski ali od verzije 3.14 tako da nije potpun. Zato preporučujem da preuzmete i najnoviji prijevod za verziju 6.00. Postupak instalacije je objašnjen u članku Bosanski prijevod za FlexiContact V6.00.

Joomla instalacioni paket komponente FlexiContact možete preuzeti na linku ispod:

Dokumenti za download:
(0 glasova)

FlexiContact komponenta za kontakt sa web stranice.

Komponenta ima podršku za Joomla 1.5.x i za Joomla 1.6.x tako da ne trebate brinuti o Joomla verziji. Poželjno je odmah po instalaciji komponente instalirati i moj prijevod na Bosanski (link iznad) tako da svi opisi budu u skladu sa onim što imate.

Instalacija je standardna i nakon završetka se u meniu Komponente pojavi još jedna stavka - FlexiContact koja vodi direktno na karticu Pomoć i Podrška. Prva opcija je Konfiguracija sa svim opcijama koje mogu biti podešene (slika iznad), druga  je Log koji sadrži sve poruke koje su posjetioci poslali putem kontakt forme i treća Pomoć i Podrška.

U konfiguraciji, opcija Captcha slike prikazuje sve slike koje će biti korištene za sprječavanje spamovanja sa web stranice. Naime, kada posjetilac pokrene formu za slanje poruke, prije nego što pošalje poruku mora kliknuti na sliku čiji opis je ispisan u liniji iznad. Ako je izabrao pravu sliku, poruka će biti poslata. U suprotnom će dobiti upozorenje da je izabrao pogrešnu sliku. Time se sprječava automatizovano slanje poruka - spamovanje.

Da bi dobili kontakt formu na web stranici, potrebno je prvo kreirati novi meni, npr. u glavnom meniu izborom Izbornici\Glavni meni. Nakon toga, kliknuti na ikonicu Novo da se pokrene izbor tipa menia. Za kreiranje kontakt forme kliknuti na FlexiContact i izabrati opciju Kontakt stranica. Pojaviće se stranica za izbor i podešavanje opcija kontakt forme. Na lijevoj strani dati ime i alias (ime po kome će forma biti pozivana u linkovima), ako i opcije pozicije imena menia.

Na desnoj strani, u segmentu Osnovni parametri upisati naslov stranice - naslov koji će biti prikazivan na vrhu stranice sa kontakt formom, zatim tekst koji će biti prikazivan na vrhu stranice: Dobrodošli na http.//amicus.ba.ili slično.

U padajućoj listi Slika izabrati sliku koja će biti prikazivana na vrhu stranice (npr. mala GIF animacija). Ta slika mora biti iskopirana direktno u direktorij \Images inače neće biti dostupna za izbor. U polje Email Za treba upisati email adresu na koju će stizati poruke sa web stranice - email administratora.

Polje Auto-popunjavanje je korisno jer se time, za ulogirane korisnike, automatski popune podaci kao što su ime i email tako da ih nije potrebno unositi.

Dalje slijede polja za podešavanje prikaza i koja polja su obavezna a koja nisu. Opisi su na Bosanskom pa malo eksperimentišite.

U segmentu Sistemski parametri bitno je polje Naslov stranice  u koje upisujete naslov stranice koji će biti ispisan nanaslovnoj traci web preglednika posjetioca kontakt forme.

FlexiContact kontakt forma

Što se tiče kontakt forme na web stranici, klikom na stavku menia koju smo upravo kreirali - Kontakt, pojavljuje se forma kao na slici desno.

Ako je posjetilac registrovan na stranici i ulogovan, njegovi podaci će automatski biti upisani u polaj forme. Potrebno je još da izabere svrhu poruke (ako ste postavili da je obavezno), napiše tekst poruke i klikne na sliku čiji opis je naveden u rečenici iznad slika - zbog prevencije spama.

U primjeru na slici je napisano: Molimo kliknite na pjegavog psa. Ispod su tri različite slike (u konfiguraciji možete izabrati broj prikazanih slika). Nakon selektovanja slike, potrebno je kliknuti na tipku Pošalji i ako su sve opcije ispravno izabrane, posjetilac će dobiti poruku na ekranu da je poruka uspješno poslata.

U suprotnom, dobiće inofrmaciju da je nastala greška i kako da popravi greške unosa. Sva polja na kojima je posjetilac napravio grešku će biti označena tako da može ponoviti unose samo u tim poljima.

Komponenta se pokazala pouzdana i bez ikakvih problema dostavlja poslate poruke tako da bih je preporučio svima kojima nisu potrebne neke kompleksne kontakt forme.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaši komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Amicus copyright 2019