Support http://amicus.ba with small donation

 
Utorak 26 Septembar 2023

Pogledajte! WinMP4Extract, Windows program za extrakciju GPS podataka iz 70mai Dash Cam Pro i A800 video snimaka - opis rada i download besplatnog programa

 

WinMp4ExtractWinMp4Extract camerasWinMp4Extract (03)

  ekg

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja sa stranice, u svrhu objavljivanja na drugom mjestu, bez dozvole autora! Pri kopiranju sadržaja sa dozvolom autora, zamolio bih Vas da postavite i link na http://amicus.ba kao izvor informacija.

Navigacija

Besplatne GARMIN topografske karte

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Busola
Primijetio sam veliko interesovanje za besplatne GARMIN topografske karte.

Budući da nisam imao dovoljno prostora na hosting serveru, za download sam imao samo topografsku kartu Bosne i Hercegovine i AdriaTopo lite.

Sada je moguće preuzeti i instalaciju za besplatne GARMIN topografske karte i za sljedeće države:

 1. Bosna i Hercegovina
 2. Slovenija
 3. Hrvatska
 4. Crna Gora
 5. Srbija

Bosna Topo GARMIN mapa

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Bosna Topo karta

BosnaTopo je besplatna topografska karta Bosne i Hercegovine. Prikazuje teren sa detaljnim izohipsama, glavne puteve, šumske predjele i jezera.

Karta je vrlo detaljna i ima više detalja čak i u poređenju sa AdriaTopo kartom (uporedite sa slikom u članku o AdriTopo Lite karti).

Karta je u vidu exe instalacionog file-a koji treba instalirati na svoj računar.

Nakon toga, u programu MapSource će se pojaviti karta OMP Bosnia and Hercegovina 3D.

Ako otvorite opciju Utilities\Manage Map Products... vidjećete ovu kartu pored koje piše Not Lockable (Nije je moguće zaključati) - besplatna je.

Besplatna Bosna Topo

Kreiranje besplatne rutabilne karte za GARMIN navigacione uređaje

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Kreiranje OSM BiH karte     Zahvaljujući GPS navigaciji bilo koji put na bilo koju destinaciju ne predstavlja neki problem. Naravno, ako posjedujemo odgovarajuće i ažurne karte krajeva kroz koje putujemo od početne do krajnje tačke puta.

Kupovinom GPS navigacionog uređaja, obično, dobijamo i trenutno aktualne karte određenog područja. Međutim, kako vrijeme prolazi, kreiraju se novi putevi, ili u slučaju BiH tek se vrši kartiranje postojećih, tako da karte koje posjedujemo postaju zastarjele i time nepouzdane. Zbog toga ih treba zamijeniti.

Zamjena postojećih mapa na navigacionom uređaju podrazumijeva izdvajanje određene svote novca za kupovinu novije verzije karte za određeno područje.

Postoje i besplatne karte, ali one su, po pravilu, NERUTABILNE, odnosno ne nude mogućnost glasovnog navođenja tokom vožnje, izračuna i preračuna putanje i slično, nego samo prikaz trenutne pozicije na karti.

Primjer takvih karti su topografske karte o kojima možete pročitati (i download-ovati ih) u članku Besplatne GARMIN topografske karte. koje možete download-ovati

Odvisno o izdavaču karti i području koje pokrivaju, cijena se kreće i do više od 100€, što nije zanemarljiva svota, pogotovo uzimajući u obzir da će tu istu kartu biti potrebno zamijeniti za godinu ili dvije.

Na sreću, nakon duže vremena, pojavile su se besplatne alternative. Jedna od njih je Open Streets Maps - OSM. Ova stranica nudi mogućnost kreiranja RUTABILNE karte za GARMIN navigacione uređaje i to za područje po želji, kao na slici iznad.

Kako kreirati besplatnu rutabilnu kartu za GARMIN navigacione uređaje?

Detaljno uputstvo za korištenje TourGuide-a HrAcBpOdmorišta

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

TourGuide (Turistički vodič) HrAcBpOdmorišta je detaljan GARMIN vodič sa informacijama o 115 odmorišta sa ili bez benzinskih pumpi na autocestama u Hrvatskoj i veličine je 4.5 MB. Na slici ispod je karta Hrvatske sa mrežom autocesta i označenim autocestama koje pokriva moj TourGuide HrAcBpOdmorišta. Vodič je kompatibilan sa svim GARMIN uređajima, sa ili bez MP3 podrške jer je zvuk alarma kreiran u vidu wav file-a.

Hrvatske autoceste

Šta podrazumijevam pod tim informacijama o 115 odmorišta? Informacije o odmorištima podrazumijevaju sljedeće:

 • Ime odmorišta i naziv benzinske pumpe, ako postoji
 • Adresa odmorišta
 • Sadržaji odmorišta: PARKING, GORIVO, CAFFE, TRGOVINA, RESTORAN, IGRAONICA, BANKOMAT ...
 • Brojevi telefona benzinske pumpe i/ili restorana/motela, ako postoji
 • Slika odmorišta
 • Dodatne informacije

Više mapa na GARMIN-u

Ocjene članaka: 4 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna

Garmin navigacioni uređaji, uglavnom dolaze bez karti ili sa preinstaliranom kartom određenog regiona (obično onog na kome se uređaj i prodaje). Poslije nekog vremena poželimo imati još neku mapu na uređaju, bilo da je to mapa drugog regiona ili topografska karta nekog područja. Ako želite na GARMIN-a iskopirati više od jedne mape, imate dvije mogućnosti:

Prva je, pomoću MapSource programa kreirati mapset (komplet mapa) komponovan od više različitih mapa.

Kako kombinovati više mapa u jednu pomoću programa MapSource?

Kako pronaći GARMIN ID?

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Za otključavanje kupljene mape za GARMIN uređaje potrebno je znati ID svog GARMIN-a. Kako pronaći GARMIN ID?MapSource GARMIN ID

Na naljepnici sa bar kôdom je samo serijski broj, što znači da za čitanje GARMIN ID-a uređaj treba priključiti na računar.

Postoji više načina da se dođe do ID-a. Ja ću objasniti dva načina koja bi trebala biti dostupna svima.

Jedan način je pomoću programa MapSource koji biva instaliran kada instalirate kupljenu GARMIN kartu.

 

Drugi način je putem web stranice MyGarmin na koju se trebate prvo registrovati sa svojim uređajem. Ako se registrujete, u periodu od 60 dana od prve detekcije satelita od strane vašeg novog GARMIN-a, imate pravo na besplatan update karti, normalno ako se u tom periodu uopšte pojavi nova verzija. Dobra strana registracije GARMIN-a je što, nakon logiranja na web stranicu, lako provjerite postoji li besplatan update software-a za GARMIN-a ili update za glasove navigacije i slično.

GARMIN nüvi 255w

Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Vrlo često sam se pitao, prije nego što sam i sam došao u priliku da putujem bijelim svijetom, kome uopšte trebaju saobraćajni znakovi sa imenima gradova za koje znam gdje su i kako doći do njih.

GARMIN nüvi 255wMeđutim, prvi put kada sam morao putovati u krajeve koje ne poznajem, shvatio sam čemu služe ti znakovi i kolika je njihova vrijednost za putnike.

Isto tako, dobro je poznavati službeni jezik zemlje u koju putujete da biste mogli nekoga pitati za adresu, ulicu i slično. Na kraju, dobro je imati detaljnu kartu sa ucrtanim saobraćajnicama da se totalno ne izgubite.

Sve to pomenuto i još ponešto, sadržano je u jednom jedinom uređaju - GPS navigacija.

Budući da sam ljubitelj (i vlasnik) GARMIN navigacije, ovdje ću se fokusirati na konfiguraciju i upotrebu GARMIN nüvi 255w navigacijskog uređaja (slika lijevo).

 

 

 

GPS - uvod

GPS (Gobal Positioning System) predstavlja skup od najmanje 24 satelita koji kruže oko Zemlje po precizno definisanim orbitama na visini od 20200 km, brzinom od 3.9 km/s. GPS sistem je postao funkcionalan 27. aprila 1995. godine.

Sateliti obezbjeđuju signal za geopozicioniranje bilo gdje na planeti i trenutno je u funkciji 28 satelita od kojih su 4 rezervna. Na slici desno je animacija koja predstavlja kruženje satelita oko Zemlje i broj satelita koje GPS prijemnik "vidi" u određenom trenutku.

GPS prijemnik, npr. GARMIN u autu, računa svoju poziciju preciznim tajmiranjem poruka koje GPS sateliti emituju svakih 30 sekundi i računanjem presjeka sfernih površina sa centom u satelitu. Svaka poruka traje tačno 30 sekundi i sadrži sljedeće podatke:

1. vrijeme slanja poruke

2. precizne informacije o orbiti satelita date u sfernom polarnom koordinatnom sistemu

3. opšte informacije i stanju sistema i približne informacije o orbiti ostalih satelitaKonstalacija GPS satelita

Računanje pozicije GPS prijemnika vrši se na osnovu presjeka tri sfere što rezultira presjekom u dvije tačke. Što znači da postoje 2 potencijalne pozicije objekta. Za objekat na površini zemlje, tačnu poziciju predstavlja tačka koja je bliža površini zemlje.

Detaljan opis principa računanja, radnih frekvencija, deklinacija satelita i ostale tehnikalije moguće je naći na stranicama specijaliziranim za tu tematiku.

 

 

 

 

Pokretanje nüvi 255w

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Navigacijski uređaj se uključuje laganim pomijeranjem na lijevo power tipke sa gornje strane uređaja, nakon čega počinje "podizanje" sistema uređaja.

Ako je postavljen password (četverocifreni PIN) za uključivanje uređaja, što je jako preporučljivo budući da su krađe navigacijskih uređaja vrlo česte, potrebno je utipkati ispravan password i pritisnuti na tipku Tipka Done

U slučaju pogrešnog unosa šifre, potrebno je pobrisati sve znakove i upisati ispravnu šifru i ponovo kliknuti na tipku Tipka Done

Brisanje znakova se vrši klikom na sličicu u obliku gumice na olovci u gornjem desnom uglu ekrana, Brisanje znakova

Inače, ako je potrebno izbrisati neki znak koji nije na kraju linije, onda kursor pomijeramo lijevo/desno pomoću strelica /images/PomijeranjeKursora.jpg

GARMIN security location

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Krađu uređaja možemo spriječiti samo ako ga ne ostavljamo nadohvat ruke lopovima, ali ako se desi da uređaj bude ukraden, onda barem da ga nemože koristiti. Nije baš velika utjeha, ali bolje nego ništa Smile.

 

Security on/offTo omogućava GARMIN Lock sistem.

Za pokretanje tog sistema, potrebno je uključiti uređaj i na startnom ekranu pritisnuti na ikonicu Ikonica tools (Tools) a zatim na ikonicu Ikonica settings(Settings). Nakon toga, u novom ekranu, pritisnuti na strelicu prema dole Strelica Dole da se pojavi ikonica Ikonica Security

(Security). Nakon pritiska na ovu ikonicu pojavi se ekran za podešavanje sigurnosnih postavki, kao na slici iznad.

Dugme ispod labele Safe Mode omogućava isključivanje (ako je na On), tokom vožnje, većine funkcija uređaja koje ometaju vozača.

 

Poruka prije unosa PIN-a

 

Za uključivanje Garmin Lock opcije (unos PIN-a i sigurne lokacije), potrebno je kliknuti na dugme Off ispod Garmin Lock labele nakon čega se pojavi poruka kao na slici desno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postavljanje Home pozicije

Ocjene članaka: 4 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna

Za lakšu navigaciju prlikom povratka kući poželjno je kreirati Home favorite. Za postavljanje Home (Kuća) pozicije potrebno je, na početnom ekranu pritisnuti na Where to? i ako smo trenutno kod kuće izabrati Current location. Inače, upisati kućnu adresu ili izabrati iz već postavljenih favorit-a.

Ako je potrebno promijeniti Home favorite onda pritisnuti na Tools i onda izabrati My data.

U novom prozoru izabrati opciju Set Home Location, slika ispod.

Posljednji komentari

Zadnji download-i

rar-0WinMP4Extract portable 3.3.3
Preuzeto:  25-09-2023 15:06
rar-1WinMP4Extract portable 3.3.3
Preuzeto:   25-09-2023 15:06
link-2Bosanski Mozilla Firefox - 64bit V100
Preuzeto:    25-09-2023 13:09
exe-3WinMP4Extract 3.3.3
Preuzeto:     23-09-2023 11:55
exe-4WinMP4Extract 3.3.3
Preuzeto:      22-09-2023 21:46

Zastave posjetilaca

Zastave posjetilaca

Amicus copyright 2023