Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Trg slobode TuzlaMislim da je malo kome nepoznat pojam Time laps, a koji označava vid ubrzanog snimka nekog dugog događaja. 

Time laps snimak omogućava prikaz nekog sporo promjenljivog događaja, koji traje satima ili danima, u samo nekoliko minuta. Kada sam napisao 'ubrzanog snimka' mislio sam na ubrzano proticanje vremena a ne na ubrzanu reprodukciju. Ako bi koristili ubrzanu reprodukciju, onda bi cijeli taj period dešavanja događaja morali snimiti što bi, u slučaju perioda od nekoliko dana predstavljalo gigabajte podataka za samo nekoliko minuta video.

Zbog toga se pribjegava triku. Stvar je u tome da time laps kamera ne snima kontinualno nego po jednu sliku u podešenim intervalima. Kada se od tih slika kreira video, onda imamo mogućnost cijeli period sagledati u nekoliko minuta, normalno, uz gubitak određenih segmenata događaja koji nisu "uslikani".

Time laps snimanje omogućava da se globalno sagledaju sporo promjenljivi događaji koje golim okom ne primijetimo.

Za primjer sam kreirao time laps video čišćenja snijega sa Trga slobode u Tuzli.

U periodu od četiri sata sam snimao po jednu sliku svakih 30 sekundi čime sam dobio video od oko 4 minuta.

Meni je bilo zanimljivo. Pogledajte i sami i dajte svoje mišljenje.

Video sam kreirao od snimljenih slika pomoću Windows Movie Maker-a jer ću kasnije da objasnim postupak kreiranja video. Windows Movie Maker dolazi instaliran sa Windows operativnim sistemom tako da bi svako trebao da ga već ima.

Uputstvo za kreiranje videa pomoću Windows movie maker-a možete pronaći >OVDJE<