Podržite http://amicus.ba malom donacijom

Subota 18 Januar 2020

Ocjene članaka: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Router D-Link DI-804HVRouter D-Link DI-804HV je vrlo praktičan broadband (širokopojasni) router sa ugrađenim firewall-om i VPN mogućnostima. Pogodan je za male firme ili za kućnu upotrebu, pogotovo ako ste malo napredniji korisnik pa želite dodatne opcije i mogućnosti. Posjeduje ugrađena i 4 LAN porta, pa u kućnoj mreži može biti gateway za internet, firewall i switch.

Da bi sve to funkcionisalo potrebno je izvršiti konfigurisanje router-a.

Na slici ispod je principijelna šema spajanje routera DI-804 u mrežu.

Spajanje DI-804 routera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao što se vidi sa slike, router se spaja između korisnika (računari, laptopi) i modema koji obezbjeđuje internet konekciju. Neću detaljisati o principima spajanja, konfigurisanja i umrežavanja, nego ću samo navesti osnovne smjernice za konfiguraciju. Detaljne upute za konfiguraciju, sa slikama možete pronaću u PDF uputstvu na linku ispod.

Dokumenti za download:
pdf.png Konfigurisanje routera D-Link DI-804HV

Detaljno uputstvo za konfigurisanje routera D-Link DI-804HV.

Licenca Registrovani članovi link_extern.gifAutor Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Datum 08-06-2011 Jezik  Bosanski Sistem  Windows Veličina 1.93 MB Download 34 Jednom pritisnite dugme i sačekajte da se download pokrene

U suštini, potrebno je prvo konfigurisati ADSL modem za konekciju na internet. Izabrati LAN adresu ADSL modema tako da nije u istoj grupi kao LAN adresa router-a. (npr. za ADSL modem ostaviti 10.0.0.138, a za router izabrati 192.168.10.1). LAN adresa ADSL modema mora biti u istoj adresnoj grupi kao WAN adresa router-a. Na WAN port router-a spojiti ADSL modem.

Početnu konfiguraciju napraviti pomoću wizard-a a onda ručno podesiti naprednije opcije. Inicijalni pristup se vrši putem web interface-a sa adrese http://192.168.0.1 (Spojiti se na jedan od portova routera. Računar mora imati IP adresu 192.168.0.xxx da bi pristupio routeru).

Default usename je Admin a passworda nema (ostaviti prazno). Informacije za logiranje promijeniti ODMAH po ulasku u konfiguraciju!

Dalje korake konfiguracije imate u uputstvu na linku iznad (da se ne ponavljam). U uputstvu je detaljno objašnjena konfiguracija konekciej na internet, firewall-a i redirekta kroz router za željene portove (tunneling).

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaš komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Sigurnosni kod
Refreširaj

Amicus copyright 2019